Αποστάσεις παίρνει η κυβέρνηση του Βελγίου από τον Πουτζδεμόν

Αποστάσεις από τον καθαιρεθέντα πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, που έχει βρει καταφύγιο στις Βρυξέλλες, έλαβε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, αποφεύγοντας εμμέσως να αποκλείσει το ενδεχόμενο έκδοσής του στην Ισπανία.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Μισέλ αποσαφηνίζει ότι ο κ. Πουτζδεμόν δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες ούτε με πρόσκληση ούτε με πρωτοβουλία της βελγικής κυβέρνησης, αλλά ταξίδεψε χωρίς καμία επίσημη αντιμετώπιση και απλώς χάρη στο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ζώνης Σένγκεν.

Ο κ. Μισέλ αποφεύγει να αναφερθεί ευθέως στο ενδεχόμενο ισπανικού αιτήματος για έκδοση του κ. Πουτζδεμόν, αν και αναφέρει γενικά ότι ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας θα αντιμετωπιστεί από τις βελγικές Αρχές «όπως οποιοσδήποτε ευρωπαίος πολίτης».

«Ο κ. Πουτζδεμόν διαθέτει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με κάθε ευρωπαίο πολίτη, ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα. Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τον σεβασμό του κράτους δικαίου», προσθέτει.

Ο κ. Πουτζδεμόν κινδυνεύει με κατηγορίες για εξέγερση και στάση στην Ισπανία, που επισύρουν κάθειρξη έως και 30 ετών. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στις Βρυξέλλες διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει άσυλο από το Βέλγιο κι ότι επέλεξε συγκεκριμένα τις Βρυξέλλες επειδή είναι η θεσμική πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται πως ο βέλγος πρωθυπουργός, είχε καταδικάσει την βίαιη αντιμετώπιση καταλανών ψηφοφόρων από την ισπανική Αστυνομία την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Νωρίτερα και το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα είχε διαψεύσει τις φήμες ότι προσκάλεσε τον κ. Πουτζδεμόν στο Βέλγιο, λέγοντας μάλιστα ότι δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του εδώ και βδομάδες.
Πηγή: skai.gr