Κλείσιμο

Οι Βελγικές αρχές δεν επιτρέπουν στον Πουτζδεμόν να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου (από τις Βρυξέλλες) αναμενόταν να παραχωρήσει την Τρίτη το πρωί ο Κάρλες Πουτζδεμόν, μαζί με πέντε ακόμα καθαιρεθέντες από τη Μαδρίτη υπουργούς της αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι βελγικές αρχές εμπόδισαν τον Πουτζδεμόν, ο οποίος φέρεται να επιδιώκει χορήγηση ασύλου στο Βέλγιο, να μεταβεί σε κρατικό κέντρο Τύπου στο οποίο ήταν προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις και Ραφαέλ Καταλά εκφράζουν ανοικτά αμφιβολίες για την βιωσιμότητα μίας αίτησης του καθαιρεθέντος αυτονομιστή προέδρου της Καταλονίας για χορήγηση ασύλου στο Βέλγιο.

«Θα προκαλούσε κατάπληξη η χορήγηση ασύλου στις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser. «Θεωρούμε ότι μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει ένα επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης για το γεγονός ότι είμαστε κράτη δικαίου», δήλωσε ακόμα ο Ντάστις. 

Ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας βρήκε δικηγόρο ειδικό σε θέματα ασύλου, τον Βέλγο Πολ Μπέκερ που ήταν και συνήγορος της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Στο μεταξύ, έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου για τις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) αποφάσισε Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να συζητηθούν «οργανωτικά θέματα» των πρόωρων περιφερειακών εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο ισπανός γενικός εισαγγελέας απήγγειλε τη Δευτέρα κατηγορίες για στάση, απόσχιση, αλλά και κατάχρηση δημόσιων πόρων, σε βάρος της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης. Η καταδίκη για τόσο σοβαρές κατηγορίες ισοδυναμεί και με 30 χρόνια κάθειρξη.



Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ