Κλείσιμο

Την κατηγορία της συνωμοσίας σε βάρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει o Πολ Μάναφορντ

Κατηγορίες για συνωμοσία σε βάρος των ΗΠΑ απαγγέλθηκαν προ ολίγου στον πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορντ.

Ο Μάναφορντ κατηγορείται συνολικά για 12 αδικήματα, μεταξύ των οποίων το ξέπλυμα χρήματος και οι «υπηρεσίες πράκτορα» για ξένη χώρα.

Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο συνεργάτης του, Ρικ Γκέιτς.

Οι δύο άνδρες διώκονται στο πλαίσιο των ερευνών για τις σχέσεις της εκστρατείας του Τραμπ με την ρωσική πλευρά.

Και οι δύο τους παραδόθηκαν στο FBI νωρίτερα, σήμερα και θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου στις 19:30 (ώρα Ελλάδος).

Ο Μάναφορντ εργαστεί στην καμπάνια του Τραμ από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο του 2016, πριν τελικά αντικατασταθεί.

Ο Γκέιτς είναι επί χρόνια «προστατευόμενος», και συνέταιρος του Μάναφορτ.

Το όνομά του εμφανίζεται σε έγγραφα που συνδέονται με επιχειρήσεις που η εταιρεία του κ. Μάναφορτ σύστησε στην Κύπρο για να λαμβάνει αμοιβές από πολιτικούς και επιχειρηματίες στην Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση των ΝΥΤ.

Σύμφωνα με ειδικό σύμβουλο, 75 εκατομμύρια δολάρια «έρευσαν» από την off shore των δύο κατηγορουμένων, μέσω της οποίας ο Μάναφορντ ξέπλυνε περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια.

Μάναφορντ και Γκέιτς κατηγορούνται επίσης πως προέβησαν σε καμπάνια πολλών εκατομμυρίων στις ΗΠΑ, προς το συμφέρον του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η αντίδραση του Τραμπ

«Συγνώμη, αυτό ήταν χρόνια πίσω, πριν ο Πολ Μάναφορντ συμμετάσχει στην καμπάνια. Αλλά γιατί δεν εστιάζουν οι έρευνες στην διεφθαρμένη Χίλαρι και τους Δημοκρατικούς;», έγραψε μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υποστηρίζουν, ήδη από τον Ιανουάριο, πως η Ρωσία παρενέβη εν τέλει στις εκλογές του Νοεμβρίου υπέρ του Τραμπ και σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

Οι «δράσεις» περιελάμβαναν το χακάρισμα της εκστρατείας, την δημοσιοποίηση επιβαρυντικών εγγράφων και άλλες δραστηριότητες σε βάρος της υποψήφιας των δημοκρατικών.

«Ψέματα στο FBI»

Εν τω μεταξύ, ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ελληνικής καταγωγής, Γιώργος Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα στο FBI, σύμφωνα με τον Wall Street Journal.

Ο Παπαδόπουλος είχε καταθέσει σε πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠA, στο πλαίσιο των ερευνών για την ρωσική επιρροή στις πρόσφατες εκλογές των ΗΠΑ.



Πηγή: skai.gr