Βέλγιο: Συλλήψεις για την επίθεση στην υπερταχεία Thalys το 2015 (upd)

Η βελγική αστυνομία συνέλαβε τέσσερις ύποπτους για την αποτραπείσα επίθεση μέσα σε υπερταχεία, η οποία συνδέει τις Βρυξέλλες με το Παρίσι, το 2015, ανακοίνωσαν σήμερα ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Τον Αύγουστο του 2015 ένας ένοπλος, ο οποίος επέβαινε στην υπερταχεία Thalys, τραυμάτισε τρεις ανθρώπους προτού αφοπλιστεί από άλλους επιβάτες. Αυτή ήταν μια ακόμη επίθεση ενόπλου που σημειώνεται την τελευταία διετία στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε έξι σπίτια στις Βρυξέλλες και σε άλλες πόλεις του Βελγίου νωρίς σήμερα το πρωί, αλλά δεν ανακάλυψε εκρηκτικά ή όπλα.

Δικαστής θα αποφασίσει σε δεύτερο χρόνο αν θα παραταθεί η κράτηση των συλληφθέντων, ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς.

Συνολικά η βελγική δικαιοσύνη εξέδωσε έξι εντάλματα σύλληψης σήμερα το πρωί, εκ των οποίων τα δύο για την συνοικία των Βρυξελλών, το Μόλενμπεκ, που έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι είναι "φυτώριο" τζιχαντιστών.

Τα άλλα τέσσερα αφορούσαν τις περιοχές Άντερλεχτ και Λέκεν στις Βρυξέλλες και την Αντέν και Μάρς -αν- Φαμέν στην γαλλόφωνη περιοχή της Βαλλονίας.

Στις 21 Αυγούστου 2015, ένας νεαρός Μαροκινός, ο Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, άνοιξε πυρ σε μια υπερταχεία Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Παρίσι λίγο μετά την είσοδό της στη Γαλλία.

Κατηγορήθηκε και προφυλακίστηκε για "προμελετημένη" επίθεση. Προφυλακισμένος στη Γαλλία, ο Μαροκινός έλυσε τελικά τη σιωπή του τον Δεκέμβριο του 2016 καταθέτοντας ότι είχε επιβιβαστεί στο τρένο κατ΄εντολή του τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος πέντε μέρες αργότερα σκοτώθηκε σε αστυνομική έφοδο στο προάστιο Σεν-Ντενί της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο Βέλγος τζιχαντιστής Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, μαροκινής καταγωγής, ο οποίος μεγάλωσε στη λαϊκή συνοικία Μόλενμπεκ, θεωρείται "εγκέφαλος" των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το 2015.

Πηγή: skai.gr