Αναταραχή στο Γουέστμινστερ για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης από πολιτικούς

Επιστολή με την οποία ζητά να συσταθεί ένας δεσμευτικός κώδικας διαγωγής για τους βουλευτές απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι, μετά από την παραδοχή μέλους της κυβέρνησής της ότι είχε ζητήσει από πρώην βοηθό του να αγοράσει για λογαριασμό του σεξουαλικά βοηθήματα.

Η κίνηση της Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου γίνεται εν μέσω γενικότερης αναταραχής στο Γουέστμινστερ μετά από την αποκάλυψη ότι γυναίκες που εργάζονται σε κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές υπηρεσίες ανταλλάσσουν προειδοποιήσεις μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Whats App περί πολιτικών ανδρών που αρέσκονται στο να τις παρενοχλούν.

Πληροφορίες του βρετανικού Τύπου μάλιστα αναφέρουν ότι αξιωματούχοι του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος έχουν συντάξει μία λίστα με 36 βουλευτές του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων 20 μελών της κυβέρνησης, κατά των οποίων έχουν γίνει καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η κα Μέι αναφέρει στην επιστολή της προς τον Τζον Μπέρκαου ότι θα ήταν ευγνώμων αν τη βοηθούσε «να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι η φήμη του κοινοβουλίου δε θα πληγεί περαιτέρω από καταγγελίες ανάρμοστης συμπεριφοράς».

Μεταξύ άλλων η κα Μέι ζητά να είναι υποχρεωτικό για όλους τους βουλευτές να αποδέχονται να περάσουν από διαδικασία εξέτασης καταγγελιών παρενόχλησης σε βάρος τους από εργαζόμενες και εργαζόμενους.

Η κα Μέι φέρεται να λαμβάνει εβδομαδιαίες αναφορές για τη διαγωγή των βουλευτών του κόμματός της, με μερίδα του πολιτικού κόσμου και του Τύπου να ζητά από την Πρωθυπουργό να διαβιβάσει τυχόν καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης στην αστυνομία.

Την Κυριακή η Mail on Sunday αποκάλυψε ότι ο Υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου Μαρκ Γκάρνιερ είχε απευθυνθεί στη βοηθό του με σεξιστικό χαρακτηρισμό στην παρουσία άλλων και ότι της είχε ζητήσει να αγοράσει δύο δονητές από κατάστημα σεξουαλικών βοηθημάτων, ενώ ο ίδιος περίμενε απ’ έξω.

Ο κ. Γκάρνιερ επιβεβαίωσε τα περιστατικά αλλά είπε ότι είχαν γίνει ως αστεία. Απέδωσε την καταγγελία της βοηθού του στο ότι στη συνέχεια διέκοψαν τη συνεργασία τους με όχι ιδιαίτερα φιλικούς όρους.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Κάμερον Στίβεν Κραμπ παραδέχθηκε ότι ενήργησε «ανόητα» στέλνοντας μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου σε 19χρονη η οποία είχε περάσει από συνέντευξη μαζί του το 2013 για να στελεχώσει το γραφείο του.

Είναι η δεύτερη φορά που ανάλογη κατηγορία έρχεται στο φως της δημοσιότητας για τον παντρεμένο κ. Κραμπ, ο οποίος ήταν ένας από τους διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας μετά από την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον μετά από το δημοψήφισμα για το Brexit.

Οι αποκαλύψεις στο Γουέστμινστερ ήρθαν στο προσκήνιο στον απόηχο των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων για τον Αμερικανό κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός