Με μήνυμα πικρίας αφήνει ο Μπαρζανί την ηγεσία του Ιρακινού Κουρδιστάν

Την αποχώρησή του από την προεδρία του κουρδικού θύλακα του Ιράκ ανακοίνωσε ο Μασούντ Μπαρζανί, υπό τη σκιά του αποτυχημένου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας του Σεπτεμβρίου, καταγγέλλοντας γεμάτος πικρία ότι κανένας δεν στάθηκε στο πλευρό των Κούρδων για να υποστηρίξει το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση.

Το διάγγελμα Μπαρζανί ήλθε αφότου το κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε το αίτημά του να μην παραταθεί η θητεία του πέραν της 1ης Νοεμβρίου.

Ο κ. Μπαρζανί ήταν ένας από τους κυριότερους υπέρμαχους του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτεμβρίου, όπου περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων τάχθηκε υπέρ της απόσχισης από το Ιράκ και της σύστασης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Ωστόσο, η ψηφοφορία δεν αναγνωρίστηκε στη διεθνή σκηνή και η Βαγδάτη απάντησε με στρατιωτικές επιχειρήσεις και οικονομικά αντίμετρα.

Η θητεία Μπαρζανί λήγει την 1η Νοεμβρίου, όταν και ήταν προγραμματισμένο να λάβουν χώρα προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όμως οι κάλπες έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον εν μέσω τις κρίσης στις σχέσεις με τη Βαγδάτη.

Πικρία και οργή

«Τρία εκατομμύρια ψήφοι υπέρ της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν έγραψαν ιστορία και δεν μπορούν να εξαφανιστούν» είπε, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα. «Κανείς δεν στάθηκε στο πλευρό μας παρά μόνο τα βουνά μας».

Επέκρινε τις ΗΠΑ διότι επέτρεψαν τα άρματα μάχης Abrams που δόθηκαν στις ιρακινές δυνάμεις προκειμένου να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων. Προσέθεσε δε ότι αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν και από ιρακινούς σιίτες παραστρατιωτικούς οργανώσεις που στηρίζονται από το Ιράν.

«Χωρίς τη βοήθεια των [κούρδων μαχητών] πεσμεργκά, οι ιρακινές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τη Μοσούλη από το Ισλαμικό Κράτος» τόνισε.

«Γιατί η Ουάσιγκτον θα ήθελε να τιμωρήσει το Κουρδιστάν;», διερωτήθηκε.

Ο Μπαρζανί κατηγόρησε τους υποστηρικτές του αντίπαλου κούρδου ηγέτη Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος απεβίωσε στις αρχές Οκτωβρίου, ότι διέπραξαν «εσχάτη προδοσία», διότι παρέδωσαν την πόλη του Κιρκούκ στις ιρακινές δυνάμεις αμαχητί πριν από δύο εβδομάδες.

Ο κούρδος ηγέτης κατήγγειλε ότι οι επιχειρήσεις του Ιράκ εναντίον των Κούρδων μετά την 16η Οκτωβρίου και η άρνηση της ιρακινής κυβέρνησης για διάλογο επιβεβαιώνουν την άποψή του ότι «το Ιράκ δεν πιστεύει πλέον στα δικαιώματα των Κούρδων».
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters/Γαλλικό Πρακτορείο