Η Μαδρίτη «δεν έχει πρόβλημα» με συμμετοχή του Πουτζδεμόν στις εκλογές

Η ισπανική κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη στο να συμμετάσχει ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν στις τοπικές εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 21 Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ίνιγο Μέντεθ δε Βίγο.

Οι κάλπες προκηρύχθηκαν από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση όταν πήρε στα χέρια της την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, λίγες ώρες αφότου το καταλανικό κοινοβούλιο κήρυξε την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από τη Μαδρίτη.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Μέντεθ δε Βίγο σημείωσε ότι ο κ. Πουτζδεμόν έχει το «δικαίωμα», εάν θέλει, να παραμείνει ενεργός στην πολιτική σκηνή.

Σημειώνεται ότι η κεντρική ισπανική εισαγγελία ετοιμάζεται να διώξει τον πρώην καταλανό πρόεδρο για εξέγερση. Όταν ρωτήθηκε για τυχόν δίωξη του κ. Πουτζδεμόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε απλώς πως το δικαστικό σύστημα είναι ανεξάρτητο και ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». Αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η αντιμετώπιση του κ. Πουτζδεμόν συνιστά πολιτικό πονοκέφαλο για τη Μαδρίτη. Από τη μία τυχόν σύλληψή του θα τον μετέτρεπε σε ήρωα του καταλανικού τοπικισμού, όμως εάν λάβει μέρος στις εκλογές και κερδίσει θα μπορεί να ισχυριστεί ότι το αποσχιστικό κίνημα έλαβε την απόλυτη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Το μεσημέρι η καταλανική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα του κ. Πουτζδεμόν, παρά την καθαίρεσή του, όπου ο πρώην πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες της Καταλονίας σε ειρηνική «δημοκρατική αντίσταση» στην αφαίρεση του αυτοδιοίκητου της περιοχής.

Ερωτηθείς για αυτό το κάλεσμα, ο ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι εάν ο κ. Πουτζδεμόν λάβει μέρος στις εκλογές θα μπορεί να ασκήσει προσωπικά αυτή την «δημοκρατική αντίσταση».
Πηγή: skai.gr