Την ανεξαρτησία της Καταλονίας κήρυξε η τοπική Βουλή

Ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία πέρασε η τοπική Βουλή της Καταλονίας.

Υπέρ ψήφισαν 70 βουλευτές, δέκα καταψήφισαν, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά. Η ψηφοφορία ήταν μυστική κατόπιν αιτήματος του κυβερνώντος κόμματος Junts Per Si, γεγονός που ενδεχομένως θα  προστατεύσει τους βουλευτές από κατηγορίες για αποστασία.

Από Ολομέλεια απείχαν τα τρία μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι κεντρώοι Ciudadanos, που είχαν καταγγείλει το ψήφισμα.

Ψυχραιμία από «όλους τους Ισπανούς» ζήτησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, τονίζοντας σε μήνυμά του στο Twitter πως το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία.

Λίγη ώρα αργότερα η ισπανική Γερουσία ανέστειλε το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας με μεγάλη πλειοψηφία.

Τα μέτρα προβλέπονται από το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλαμβάνει απευθείας τη διακυβέρνηση οποιασδήποτε από τις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας εάν κρίνει ότι υπάρχει μη αναστρέψιμη κατάλυση της συνταγματικής τάξης.



Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στην Βαρκελώνη οι ψηφίσαντες άρχισαν να τραγουδούν τον καταλανικό εθνικό ύμνο. «Κερδίσαμε την ελευθερία να οικοδομήσουμε μία νέα χώρα», είπε ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας, Οριόλ Γιουνκέρας.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε καμία επέμβαση της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και της ψηφοφορίας.

Έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες οπαδοί της ανεξαρτησίας που άρχισαν να πανηγυρίζουν όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα.

Ο δρόμος για τη σημερινή κήρυξη ανεξαρτησίας άρχισε με το πολύκροτο καταλανικό δημοψήφισμα της 1η Οκτωβρίου, το οποίο ωστόσο έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας όπου το 90% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά η συμμετοχή ήταν μόλις 43%.
Πηγή: skai.gr