Μάτις: Στόχος των ΗΠΑ δεν είναι ο πόλεμος με την Κορέα αλλά ο πυρηνικός αφοπλισμός

Στόχος της Ουάσινγκτον δεν είναι να εμπλακεί σε πόλεμο με Βόρεια Κορέα, αλλά να πείσει την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις από την απο-στρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα.

Τόνισε παράλληλα πως «Οι βορειοκορεατικές προκλήσεις συνεχίζουν να απειλούν την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια παρά την ομόφωνη καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Πιο σκληρό μήνυμα έστειλε πάντως ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν λίγο πριν τη συνάντησή του με τον κ. Μάτις, σημειώνοντας πως η «επιθετική ανάπτυξη» των αμερικανικών στρατηγικών δυνατοτήτων στην Κορεατική Χερσόνησο απέτρεψε βορειοκορεατικές προκλήσεις.

Ο κ. Μάτις επισκέπτεται τη Νότια Κορέα για τις ετήσιες διμερείς συνομιλίες για αμυντικά θέματα, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης με τη Βόρεια Κορέα, λίγες ημέρες πριν από την περιοδεία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ασία, τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει πρόσφατα πως η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να απέχει μόνο μερικούς μήνες από την απόκτηση της δυνατότητας να πλήξει την ενδοχώρα των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα, σενάριο που ο Τραμπ έχει ορκιστεί να αποτρέψει.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters/Γαλλικό Πρακτορείο