Πουτζδεμόν: Με τη στάση της η ισπανική κυβέρνηση κλιμακώνει την κρίση

Στη Μαδρίτη επέρριψε ευθύνες για την κρίση στην Καταλονία την Πέμπτη ο Κάρλες Πουτζδεμόν. Ο καταλανός ηγέτης κατηγόρησε την ισπανική κυβέρνηση ότι με την άκαμπτη στάση της κλιμακώνει την κρίση, κάνοντάς τη πιο σοβαρή, αφαιρώντας από την επαρχία το καθεστώς αυτονομίας.

Ο πρόεδρος της Καταλανικής είχε την Τετάρτη μπαράζ συναντήσεων, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του τοπικού κοινοβουλίου στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Το κοινοβούλιο της Καταλονίας συνεδριάζει μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση της ισπανικής Γερουσίας, θέλοντας να προλάβει τιε εξελίξεις, καθότι η οι Συντηρητικοί του Ραχόι και οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ διαθέτουν άνετη πλειοψηφία, και θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτραπεί στον ισπανό πρωθυπουργό να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ακόμα και αν ο Πουτζδεμόν προκηρύξει το απόγευμα πρόωρες τοπικές εκλογές, δεν θα καταφέρει να εμποδίσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που θα περιορίσει τις εξουσίες της Βαρκελώνης, ενώ όσον αφορά την ανεξαρτησία, φέρεται να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. 
Πηγή: skai.gr