Εκλογές ή απόσχιση οι λύσεις του Πουιζδεμόν στην Καταλονία

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Καταλονία από τη μία και η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας από την άλλη είναι οι δύο επιλογές που έχει «στο τραπέζι» ο πρόεδρος της περιοχής Κάρλες Πουιζδεμόν, όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη στέλεχος του αποσχιστικού αριστερού κόμματος CUP, που στηρίζει τον κ. Πουιζδεμόν στην καταλανική Βουλή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κάρλες Ριέρα κάλεσε τον κ. Πουιζδεμόν να μην προσφύγει σε εκλογές, τονίζοντας ότι το CUP θα αντιταχθεί σε τυχόν προσφυγή στις κάλπες.

Χαρακτήρισε τις εκλογές «πυρηνική λύση» σε βάρος του κινήματος για την ανεξαρτησία, καθώς θα έθεταν τον λαό της Καταλονίας σε θέση υποτακτικού ή βασάλου απέναντι στη Μαδρίτη.

Τυχόν προκήρυξη περιφερειακών εκλογών θα συνιστούσε πολιτική «ντρίμπλα» από πλευράς Πουιζδεμόν, με δεδομένο ότι η κεντρική ισπανική κυβέρνηση ούτως ή άλλως σχεδιάζει να οδηγήσει την επαρχία στις κάλπες αφότου επικυρωθεί η απόφασή της να αναστείλει εν μέρει το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας.

Η επικύρωση της πολιτικής της Μαδρίτης αναμένεται να γίνει την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση της ισπανικής Γερουσίας. Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Ολομέλειας της τοπικής καταλανικής Βουλής, όπου ο κ. Πουιζδεμόν αναμένεται να μιλήσει.

Η μερική αφαίρεση του αυτοδιοίκητου από τη Βαρκελώνη έχει ζητηθεί από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στο πλαίσιο του Άρθρου 155 του Συντάγματος, που επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλαμβάνει απευθείας τη διακυβέρνηση μίας αυτόνομης κοινότητας εφόσον κρίνει ότι παραβιάζεται η συνταγματική τάξη.
Πηγή: skai.gr