Η Ιταλία έτοιμη να μιλήσει με τις περιοχές που ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία

Η κυβέρνηση της Ιταλίας είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με τις πλούσιες περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο, που το Σαββατοκύριακο ψήφισαν σε δημοψηφίσματα υπέρ της μεγαλύτερης αυτονόμησης από τη Ρώμη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε αντίθεση με το πολύκροτο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία, που είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας, οι ψηφοφορίες στη βόρεια Ιταλία ήταν νόμιμες με αμιγώς συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βένετο, ο κ. Τζεντιλόνι ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προσδώσει ένταση στην όλη υπόθεση, λέγοντας ότι ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες «ίσως, πιθανώς» μπορούν να προσφερθούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εάν οι δύο περιοχές αποκτήσουν μεγαλύτερη τοπική αυτοδιοίκηση.

Διευκρίνισε πάντως ότι αυτό που δεν πρόκειται να τεθεί επί τάπητος είναι η ενότητα της Ιταλίας.

Οι τοπικοί ηγέτες στις δύο περιοχές επιζητούν μεγαλύτερο έλεγχο σε 23 τομείς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν όμως και «ακανθώδη» αιτήματα, όπως η πρόταση του Βένετο να δαπανά το 90% των φόρων που εισπράττονται στο έδαφός του.

Ο κ. Τζεντιλόνι από την πλευρά του δεν δεσμεύτηκε για την ατζέντα των διαβουλεύσεων, λέγοντας απλά ότι οι συζητήσεις θα είναι «πολύπλοκες» και θα χρειαστεί χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν.
Πηγή: skai.gr