«Νίκη εναντίον των τζιχαντιστών» στο Μαράουι μετά από πέντε μήνες μαχών

Τη νίκη εναντίον των τζιχαντιστών στην πόλη Μαράουι των Φιλιππίνων, μετά από πέντε μήνες πολύνεκρων μαχών, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Οι συγκρούσεις άρχισαν στις 23 Μαΐου, όταν εκατοντάδες ισλαμιστές υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν τμήμα του Μαράουι και αιχμαλώτισαν αμάχους, τους οποίους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετοί άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στις μάχες στο Μαράουι. Η κρίση γέννησε φόβους για εξάπλωση του «χαλιφάτου» του ISIS στις μουσουλμανικές κοινότητες της ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο υπουργός Άμυνας Ντελφίν Λορενζάνα δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη έχουν πλέον ολοκληρωθεί, αφότου 42 σοροί βρέθηκαν σε κτήριο όπου δεκάδες τζιχαντιστές είχαν οχυρωθεί ώστε να πολεμήσουν μέχρι θανάτου.

«Δεν υπάρχουν άλλοι αντάρτες στο Μαράουι», είπε ο κ. Λορενζάνα, προσθέτοντας ότι όλοι οι όμηροι έχουν απελευθερωθεί.

Ανταποκριτές του πρακτορείου Reuters μετέδωσαν πάντως ότι άκουσαν ριπές από πολυβόλα κι από πυροβολικό ακόμα και το πρωί της Δευτέρας. Εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε στο ότι ακούγονται πυροβολισμοί, όμως επέμεινε ότι δεν υπάρχουν τρομοκράτες στο Μαράουι, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Μεγάλο μέρος της πόλης έχει καταστραφεί.
Πηγή: skai.gr