Βαρκελώνη: Πραξικόπημα Μαδρίτης- Ο Πουτζδεμόν δεν εξετάζει πρόωρες εκλογές

Για «πραξικόπημα σε δημοκρατικά εκλεγμένα θεσμικά όργανα» και για «εκτός νόμου» συμπεριφορά κατηγόρησε την Κυριακή την κυβέρνηση Ραχόι ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ, απηχώντας του υπαινιγμούς του Κάρλες Πουτζδεμόν περί δικτατορικών μεθόδων ανάλογων του Φρανθίσκο Φράνκο.

«Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν είναι στο τραπέζι» ξεκαθάρισε ακόμα ο Τουρούλ, διαψεύδοντας πληροφορίες ότι ο Πουτζδεμόν εξετάζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Με αφορμή την επιβολή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος από τον Μαριάνο Ραχόι, το στέλεχος της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι στη συνεδρίασή της η ολομέλεια του τοπικού κοινοβούλιου, τη σύγκληση της οποίας ανακοίνωσε ο Πουτζδεμόν το Σάββατο, θα υιοθετήσει απόφαση «που θα σέβεται την εντολή της 1ης Οκτωβρίου». (δημοψήφισμα) 

«Η Καταλονία θα είναι αυτή που το Κοινοβούλιο, ο νόμιμος εκπρόσωπος των πολιτών, αποφασίζει, όχι ό,τι αποφασίζουν οι άλλοι» πρόσθεσε ο Τουρούλ, ο οποίος τόνισε ότι είναι «ζήτημα θεσμικής αξιοπρέπειας». Ωστόσο, όπως ο ηγέτης της Καταλονίας το Σάββατο, δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε ανεξαρτησία.

Από την πλευρά του, το αριστερίστικο CUP (Λίστα Λαϊκής Ενότητας) που στηρίζει στην τοπική βουλή τον κεντροδεξιό συνασπισμό του Πουτζδεμόν, εξέφρασε το Σάββατο την ελπίδα ότι τα καταλανικά θεσμικά όργανα θα διακηρύξουν τις «επόμενες ημέρες» την ανεξαρτησία ως την καλύτερη απάντηση για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών έναντι της «καταπίεσης» και του «πραξικοπήματος» τη Μαδρίτης.

Πηγή: skai.gr - Σ.Κ