Ιαπωνία: Kυριαρχία Άμπε- Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιαπωνική ιστορία

Ισχυρή λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει τη σκληρή γραμμή που έχει εξαγγείλει εναντίον της Βόρειας Κορέας εξασφαλίζει με τη νίκη του στις πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, αφού σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ το κόμμα του προηγείται με διαφορά από την αντιπολίτευση στις εθνικές εκλογές της Κυριακής.

Πρόκειται για μια καθαρή νίκη, την τρίτη κατά σειρά, για τον Άμπε. Ο συντηρητικός ηγέτης κατάφερε να επιμηκύνει τη θητεία του και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, και θα έχει έτσι τη δυνατότητα να πιέσει για την αναθεώρηση του μεταπολεμικού ειρηνευτικού συντάγματος της χώρας.

Ειδικότερα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Άμπε και ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, το Κομέιτο, φαίνεται να κερδίζουν 311 έδρες, δηλαδή περίπου τα 2/3 των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των 465 εδρών.

Το νεόκοπο Κόμμα της Ελπίδας της δημοφιλούς κυβερνήτη του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε δεν είχε χρόνο να προετοιμαστεί για την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, και σταδιακά έχασε σε δημοφιλία, καθώς οι εκλογείς προτίμησαν τη σιγουριά του LDP. Άλλοι Ιάπωνες προτίμησαν το Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα (CDP) με τα exit polls να δείχνουν «μάχη στήθος με στήθος» μεταξύ των δύο κομμάτων για τη δεύτερη θέση.

Το LDP θα διεξαγάγει και προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά η νίκη της Κυριακής σημαίνει ότι ο Άμπε θα διατηρήσει την ηγεσία του κόμματός του για άλλα τρία χρόνια και θα γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιαπωνική ιστορία.

Ας σημειωθεί ότι η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται για έκτο συνεχές τρίμηνο. Υπό την πρωθυπουργία Άμπε δημιουργήθηκαν 3 εκατ. θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Οι επιχειρήσεις έχουν κέρδη, το κλίμα είναι θετικό στο χρηματιστήριο, και παρά το ότι πολλοί Ιάπωνες γκρινιάζουν ότι οι μισθοί έχουν καθηλωθεί ενώ οι τιμές αυξάνονται, η δυσαρέσκεια δεν έχει πάρει μορφή ανοιχτής αγανάκτησης.

Η απόφαση του Άμπε να προκηρύξει εκλογές ένα χρόνο νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία φαίνεται ότι του βγήκε, αν και το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητά του είχε πέσει λόγω απανωτών σκανδάλων. Όμως, μετά το πέρασμα δύο βορειοκορεατών πυραύλων πάνω από την Ιαπωνία, η δημοτικότητά του ανέβηκε και πάλι, καθώς αναζήτησε την αμερικανική υποστήριξη.
Πηγή: skai.gr - DW