Ιαπωνία: Νέα θητεία αναμένεται να εξασφαλίσει ο Άμπε στις πρόωρες εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα το πρωί οι Ιάπωνες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος αναμένεται να εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία και νέα θητεία.

Μετά από μια εξαιρετικά σύντομη προεκλογική εκστρατεία 12 ημερών, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν (01:00 ώρα Ελλάδας) υπό αδιάκοπη βροχή στο Τόκιο και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς ένας τυφώνας με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις θα συνεχίσει να πλήττει την ιαπωνική επικράτεια τουλάχιστον ως την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας,στις 14:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

Στην τελευταία προεκλογική ομιλία του, (στην εμπορική συνοικία Ακιχαμπάρα) στο Τόκιο, ο Άμπε δεσμεύτηκε χθες να αντιμετωπίσει τις απειλές της Βόρειας Κορέας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα «βουλιάξει» τα ιαπωνικά νησιά, πάνω από τα οποία έχουν περάσει βαλλιστικοί πύραυλοι που δοκίμασε.

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια ισχυρή διπλωματία», είπε ο ιάπωνας πρωθυπουργός, υποσχόμενος να συνεργαστεί με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Καθώς η Πιονγκγιάνγκ «μας απειλεί εσκεμμένα και οξύνει τις εντάσεις, δεν πρέπει να διστάσουμε», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.Ο συνασπισμός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ, δεξιά) και του κόμματος Κομέιτο αναμένεται να καταλάβει περίπου 300 από τις 465 έδρες της ιαπωνικής Βουλής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP