Οργή στη Βαρκελώνη: Ο Ραχόι ανέστειλε τη δημοκρατία στην Καταλονία

Για αντιδημοκρατική και αυταρχική στάση κατηγορούν τον Μαριάνο Ραχόι οι οπαδοί της απόσχισης της Καταλονίας, μετά την απόφαση του ισπανού πρωθυπουργού για διάλυση της καταλανικής κυβέρνησης, προκήρυξη εκλογών εντός εξαμήνου στην επαρχία, και περιορισμό των εξουσιών του τοπικού κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι 450.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία.

«Ο κ. Ραχόι και οι σύμμάχοι του δεν ανέστειλαν το καθεστώς αυτονομίας… Ανέστειλαν τη δημοκρατία» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της καταλονικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας για την απόφαση της Μαδρίτης να θέσει σε εφαρμογή το άρθρο 155 του συντάγματος.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Βαρκελώνης , Άντα Κολάου, έκανε λόγο για «σοβαρή επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών, τόσο στην Καταλονία, όσο και σε άλλες ισπανικές επαρχίες». Απηύθυνε δε, έκκληση για συνέχιση των διαδηλώσεων. 

Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζοζέπ Μαρία Μπερτομέου, λέγοντας ότι ο σύλλογος έδωσε «την απόλυτη υποστήριξή του στους δημοκρατικούς θεσμούς της Καταλονίας που επέλεξε ο λαός της».
Αλλά και, ο Εντουάρντ Ρίβας Ματέο, εκπρόσωπος του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος - που υποστηρίζει τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης αλλά επιθυμεί συνταγματική μεταρρύθμιση για περισσότερες εξουσίες στη Βαρκελώνη - δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί μια «σκληρή εφαρμογή» του άρθρου 155.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν θα απαντήσει στις δηλώσεις του Μαριάνο Ραχόι στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος). 


Πηγή: skai.gr - Σ.Κ