Τούρκος εκπαιδευτικός αποφυλακίστηκε μετά από μήνες απεργίας πείνας

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα να αφεθεί ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους ένας εκπαιδευτικός που αρχίσει απεργία πείνας από τον περασμένο Μάρτιο για να διαμαρτυρηθεί για την απόλυσή του, στο πλαίσιο του κύματος εκκαθαρίσεων που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Όπως έγινε γνωστό από τους δικηγόρους του, το δικαστήριο έδωσε εντολή ο Σεμίχ Οζακτσά να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, ωστόσο απεφάνθη να παραμείνει υπό κράτηση η ακαδημαϊκός Νουρίγιε Γκιουλμέν, που επίσης κάνει απεργία πείνας από τον Μάρτιο.

Βάσει της απόφασης, ο κ. Οζακτσά θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι, ανέφερε ένας εκ των συνηγόρων του, ο Ομέρ Φαρούκ Εμιναγάογλου.

Θα έχει δικαίωμα εξόδου από την οικία του προκειμένου να παρουσιαστεί στο δικαστήριο ή να πάει στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Οι δύο εκπαιδευτικοί είναι μεταξύ των 100.000 ανθρώπων που απολύθηκαν στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων οι οποίες ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.

Συνελήφθησαν στα τέλη Μαΐου, με την κατηγορία ότι είναι μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική, όπως επίσης η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο κάθειρξης έως 20 ετών. Η δίκη της Γκιουλμέν θα επαναληφθεί την 17η Νοεμβρίου.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters