Ζήτημα ζωής ή θανάτου για την Πιονγιάνγκ η κατοχή πυρηνικών όπλων

Κάθε προοπτική διαλόγου για το πυρηνικό της πρόγραμμα απέρριψε και την Παρασκευή η Βόρεια Κορέα, κάτι που απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης αποκλιμάκωσης της κρίσης.

«Η Πιονγιάνγκ δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει οιεσδήποτε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για το πυρηνικό της οπλοστάσιο» διαμήνυσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας, χαρακτηρίζοντας ως «ζήτημα ζωής ή θανάτου» για τη χώρα την κατοχή πυρηνικών οπλών».

Μιλώντας σε συνέδριο για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων στη Μόσχα, o Tσο Σον Χούι, γενικός διευθυντής του τμήματος Βόρειας Αμερικής του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ξεκαθάρισε ότι «η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συμβιβαστεί με το ‘’πυρηνικό status’’ της Βόρειας Κορέας».

«Αυτό είναι θέμα ζωής ή θανάτου για εμάς... Η σημερινή κατάσταση επαναβεβαιώνει την αντίληψή μας ότι χρειαζόμαστε πυρηνικά όπλα για να αποκρούσουμε μια πιθανή επίθεση » τόνισε ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος.

Ο Τσο απείλησε ακόμα ότι η Πιονγκγιάνγκ θα θεωρούσε περαιτέρω κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μια προσπάθεια στραγγαλισμού της Βόρειας Κορέας και σαν «απόπειρα κήρυξης πολέμου». «Θα απαντήσουμε στη φωτιά με φωτιά» προειδοποίησε δε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο νωρίτερα την Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προέτρεψε τις παγκόσμιες δυνάμεις να συνταχθούν με τον σινορωσικό οδικό χάρτη για την επίλυση της Βορειοκορεατικής κρίσης.

Το σχέδιο προτείνει ένα μορατόριουμ για τις δοκιμές πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, ενώ, από την πλευρά τους, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων.

«Το κύριο καθήκον μας στην παρούσα φάση είναι να αποτραπεί μια στρατιωτική σύγκρουση που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική, οικονομική και οικολογική καταστροφή», δήλωσε ο Λαβρόφ. Όπως τόνισε ο ρώσος ΥΠΕΞ, «όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Η Βόρεια Κορέα μπορεί να βρίσκεται μονάχα λίγους μήνες μακριά από το να τελειοποιήσει τις πυρηνικές και βαλλιστικές της δυνατότητες, που θα της επιτρέψουν να χτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμα και με πυρηνικά οπλισμένο πύραυλο, προειδοποίησε στο μεταξύ ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας