Οι Ευρωπαίοι έδωσαν «πράσινο φως» για ένα μικρό βήμα μπροστά στο Brexit

Ένα μικρό βήμα εμπρός στις διαπραγματεύσεις για το Brexit σημειώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να επιτευχθεί η αποφασιστική πρόοδος που επιζητούσε η Βρετανία.

Οι ηγέτες των 27 ενέκριναν την έναρξη εσωτερικών προπαρασκευαστικών διαβουλεύσεων για τη μετά-Brexit εμπορική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αρνήθηκε ότι οι συζητήσεις με το Λονδίνο έχουν «κολλήσει».

Ωστόσο, η Σύνοδος δεν ενέκρινε την άμεση μετάβαση των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο στην επόμενη φάση, που αφορά τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, καθώς ακόμα δεν έχουν τακτοποιηθεί οι διαφωνίες για το «διαζύγιο».

Οι ηγέτες θα επανεξετάσουν το ενδεχόμενο μετάβασης στην επόμενη φάση των των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.


Το άνοιγμα των εσωτερικών συζητήσεων για τη μετά-Brexit εποχή αποκλιμακώνει λίγο την πολιτική πίεση που δέχεται η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους 27.

Παρά ταύτα, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να υποχωρούν στα αιτήματά τους για τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο και για τα δικαιώματα των κοινοτικών μεταναστών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κ. Μέι έως τώρα έχει προσφέρει 20 δισεκ. ευρώ ως αποζημιώσεις, ενώ οι Βρυξέλλες ζητούν περίπου €60 δισεκ.

Χθες Πέμπτη, κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου, η κ. Μέι ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να μην «στριμώξουν» το Λονδίνο στις διαπραγματεύσεις, καθώς αυτό θα καθιστούσε πολύ δύσκολο να υπάρξει λαϊκή στήριξη για την όποια συμφωνία.

H Άνγκελα Μέρκελ στήριξεδιπλωματικά σε αυτό το σημείο την κ. Μέι, απαντώντας θετικά στην έκκληση της πρωθυπουργού της Βρετανίας για μια συμφωνία για το Brexit που θα μπορεί να υπερασπιστεί στην κοινή γνώμη της χώρας της.

«Σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται [η κατάσταση] στον βρετανικό Τύπο, η εντύπωσή μου είναι ότι αυτές οι συνομιλίες προχωρούν βήμα προς βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ σε μια συνέντευξη Τύπου, απορρίπτοντας ως «παράλογες» απόψεις που ακούγονται στη Βρετανία ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να διακοπούν.

Πολιτική στήριξη στην βρετανίδα πρωθυπουργό παρέσχε την Παρασκευή και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Σημειώνεται ότι αφότου η Μέι αποχώρησε από τη Σύνοδο οι «27» επιβεβαίωσαν ότι επιθυμούν μια «χειρονομία καλής θέλησης» προς το Λονδίνο που θα διευκολύνει πολιτικά την Τερέζα Μέι.
Πηγή: skai.gr