Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κουρτς – Κυβέρνηση με την ακροδεξιά;

Εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης στον νικητή των πρόωρων βουλευτικών της περασμένης Κυριακής, τον αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, έδωσε την Παρασκευή το μεσημέρι στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

"Ως ομοσπονδιακός
πρόεδρος θα δώσω ιδιαίτερη προσοχή ώστε κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης να βρεθούν στο επίκεντρο τα συνολικά συμφέροντα της Αυστρίας και του πληθυσμού της", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν παραδίδοντας την εντολή στον εντολοδόχο, πλέον, καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, θα ξεκινήσουν μάλλον στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

Άγνωστο παραμένει ποιος θα είναι ο πρώτος συνομιλητής του Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την αναζήτηση εταίρου προς σχηματισμό κυβέρνησης, γενικά όμως αναμένεται πως αυτό θα είναι το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και ο αρχηγός του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε,
σε συνέντευξή του την Παρασκευή επιβεβαιώνει ότι το βράδυ της Τετάρτης είχαν στην κατοικία του σε προάστιο της Βιέννης, "ιδιωτική" συνάντηση με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας ότι η "πολύ ανοικτή, συμπαθητική, φιλική" συνάντηση , κατά την οποία υπήρξε μία μεταξύ τους "ανθρώπινη προσέγγιση", ήταν η πρώτη εμπιστευτική συνομιλία του με τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ