Η Μαδρίτη αποφάσισε εκλογές στην Καταλονία - Η απάντηση της Βαρκελώνης

Σε αναστολή τίθεται και τυπικά το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας μετά την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος. Την Παρασκευή, η ισπανική κυβέρνηση και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) συμφώνησαν στη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην επαρχία τον Ιανουάριο, ερήμην της Βαρκελώνης που αντιδρά, με την απόφαση να ανακοινώνει στην ισπανική τηλεόραση η Κάρμεν Κάλβο του PSOE.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας και υπαγωγής της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης βάσει του άρθρου 155. 

Αντιδρώντας, ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας ανέφερε ότι η απόφαση της Μαδρίτης δεν είναι «ο καλύτερος τρόπος» για να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. 

Ο Μαριάνο Ραχόι έχει συγκαλέσει για το Σάββατο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής του άρθρου 155 που ρυθμίζει τα της άρσης της αυτονομίας των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας, έπειτα από την άρνηση του αυτονομιστή ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν να υποχωρήσει εγκαταλείποντας την εκστρατεία διεκδίκησης της ανεξαρτησίας.


Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr