Αιχμές Μέρκελ για την Τουρκία λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Ξεκάθαρες αιχμές για τις εξελίξεις στην Τουρκία άφησε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Κατόπιν αιτήματος της κ. Μέρκελ, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών θα συζητήσουν το μέλλον της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία, ενώ το Βερολίνο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια μείωση της οικονομική βοήθειας που δίνουν στην Άγκυρα οι Βρυξέλλες.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία, ειδικά όσον αφορά το κράτος δικαίου, κινούνται σε «λάθος κατεύθυνση» και πρέπει να «αποτιμηθούν αρνητικά», είπε η κ. Μέρκελ σε δημοσιογράφους.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι τυχόν ποινές δεν θα συνδέονται με τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει υποσχεθεί να δώσει η ΕΕ στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων που φιλοξενεί στα εδάφη της. Έως τώρα οι Βρυξέλλες έχουν δώσει στην Άγκυρα 3 δισεκ. ευρώ και οφείλουν τα υπόλοιπα.

Μολονότι είναι πολύ δύσκολο οι 27 ηγέτες της ΕΕ να ζητήσουν διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στους «Financial Times» ότι μπορεί εξεταστούν άλλα μέτρα, όπως μείωση της ενταξιακής βοήθειας 4 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ που αναλογεί στην Τουρκία έως το 2020 ή η διοχέτευση των χρημάτων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις αντί για την τουρκική κυβέρνηση.

Στην προεκλογική περίοδο στη Γερμανία η κ. Μέρκελ είχε πει ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: skai.gr