Πρώην υπουργοί καλούν τη Μέι να δηλώσει έτοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία

Ανοιχτή επιστολή προς την Τερέζα Μέι με την οποία την καλούν να προειδοποιήσει ρητώς την ΕΕ ότι η Βρετανία είναι προετοιμασμένη να φύγει από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit χωρίς συμφωνία, δημοσιεύουν στην Telegraph τέσσερις πρώην υπουργοί των Συντηρητικών, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί.

Οι καθ’ ομολογία «σκληροί» Brexiteers λόρδος Λώσον, Πίτερ Λίλεϊ, Τζον Ρέντγουντ, Όουεν Πάτερσον και οι συνυπογράφοντες κατηγορούν αρχικά την ΕΕ για εσκεμμένη καθυστέρηση στην έναρξη συνομιλιών για τη μελλοντική εμπορική σχέση.

«Η ΕΕ υιοθετεί αυτή την προσέγγιση επειδή δεν πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν προετοιμασμένο να καταφύγει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τη μελλοντική εμπορική σχέση μαζί τους», συνεχίζει η επιστολή.

Στη συνέχεια οι υπογράφοντες προτρέπουν την Πρωθυπουργό: «Εάν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας η ΕΕ συνεχίσει να αρνείται να συζητήσει το μελλοντικό πλαίσιο μίας εμπορικής σχέσης, θα έπρεπε επισήμως να κηρύξουμε ότι συμπεραίνουμε πως θα υπαγόμαστε στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου από την 30ή Μαρτίου 2019».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να απορρίψει το αίτημα της Βρετανίας για έναρξη των συνομιλιών για τη μελλοντική εμπορική σχέση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επαινέσουν την κα Μέι για τη νέα δυναμική που προσέδωσε στις συνομιλίες με την ομιλία της Φλωρεντίας, φοβούμενοι ότι περαιτέρω υπονόμευσή της δε θα της επιτρέψει να προβεί σε απαραίτητους συμβιβασμούς.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο