Πορτογαλία: Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών για τις πυρκαγιές

Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας, Κονστάντσα Ουρμπάνου ντε Σόουζα, μετά τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και την τεράστια φυσική καταστροφή που υπέστη η χώρα, κατά τα δύο χειρότερα πύρινα κύματα στην ιστορία της Πορτογαλίας. 

Σύμφωνα με τον χθεσινοβραδινό απολογισμό, 45 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην βόρεια και την κεντρική Πορτογαλία και τη γειτονική ισπανική Γαλικία. 

Στην επιστολή παραίτησής της, η υπουργός υποστήριξε ότι μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, έκρινε πως δεν υπάρχουν «οι πολιτικές και προσωπικές συνθήκες» που θα της επέτρεπαν να παραμείνει στη θέση της.

Τέσσερις μήνες μετά την πιο πολύνεκρη πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 64 ανθρώπους, ο συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα έκρινε ότι στη σοσιαλιστική κυβέρνηση αναλογούν όλες οι ευθύνες για τις «συνέπειες της τραγωδίας» και πρόσθεσε πως «αυτοί οι εκατό και πλέον νεκροί δεν θα φύγουν ποτέ από το μυαλό του» αποτελώντας «τεράστιο βάρος στη συνείδησή και στη θητεία» του.

Η ισπανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σχέδιο εμπρηστών, ενώ στην Πορτογαλία, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Κονστάντσα Ουρμπάνου ντε Σόουζα κατήγγειλε την εγκληματική αμέλεια κατοίκων που έκαιγαν ξερόχορτα παρά την ξηρασία.

Από τον Ιανουάριο, πάνω από 3.500.000 στρέμματα βλάστησης έχουν καεί στην Πορτογαλία, μια έκταση που είναι τετραπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Η χώρα βρίσκεται από χθες σε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ στις Βρυξέλλες οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυματίζουν μεσίστιες για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα των πυρκαγιών στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.






Πηγή: skai.gr