«Η εκλογική επιτροπή της Κένυας δέχεται πιέσεις, δεν μπορεί να λάβει απόφαση»

Ανώτερο στέλεχος της εκλογικής επιτροπής της Κένυας (IEBC) παραιτήθηκε λέγοντας ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει αξιόπιστες προεδρικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα. Η Ροζελίν Ακόμπε είπε ότι η εκλογική επιτροπή της χώρας δέχεται πολιτικές πιέσεις και δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε κάποια κοινή συμφωνία ή να λάβει αποφάσεις.

Σε συνέντευξή της στο BBC, είπε ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ και φοβάται να γυρίσει στην πατρίδα της καθώς όσο ήταν εκεί δεχόταν απειλές για τη ζωή της. 

«Η απόφασή μου να φύγω από το IEBC θα απογοητεύσει μερικούς από εσάς, αλλά δεν είναι ότι φεύγω χωρίς να το έχω προσπαθήσει» δήλωσε η Ακόμπε. 

«Με δεδομένη την κατάσταση, προσπάθησα πολύ. Αλλά, ειδικά όταν διακυβεύονται ζωές, δεν μπορείς να κάνεις πολλά...» τόνισε. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίγκα, αποσύρθηκε από τoν δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών λόγω της μη αξιοπιστίας της εκλογικής επιτροπής. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το αποτέλεσμα της αρχικής ψηφοφορίας που έγινε στις 8 Αυγούστου, στην οποία ο σημερινός Πρόεδρος, Ουχούρου Κενυάτα, κηρύχθηκε νικητής, αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκαν εκλογικές παρατυπίες.

Πηγή: skai.gr