Κλείσιμο

Καταλονία: Ανεξαρτησία εντός των επόμενων ημερών η απάντηση στη Μαδρίτη

Τραβάει, όπως φαίνεται, το σχοινί η Βαρκελώνη στο θέμα της ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η εκπρόσωπος του καταλανικού ακροαριστερού κόμματος CUP (Λίστα Λαϊκής Ενότητας) Μιρέια Μπόγια, το κόμμα της βρίσκεται σε συνεννόηση με το συνασπισμό του Junts Pel Si (JxSi – Μαζί για το Ναι), οποίος κυβερνά την Καταλονία τα τελευταία δύο χρόνια, για να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της επαρχίας «τις επόμενες ημέρες». Κάλεσε επίσης το λαό να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο καταλανικό Κοινοβούλιο, η εκπρόσωπος του CUP διαβεβαίωσε ότι «έχει έρθει η ώρα, και οι συνθήκες είναι ώριμες, για να ανακηρυχθεί η δημοκρατία, να εφαρμοστεί ο νόμος για τη μετάβαση και να ξεκινήσει η συστατική διαδικασία του νέου κράτους», μετά την κράτηση των Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες, επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC).

«Ο νόμος του δημοψηφίσματος είναι ακόμη σε ισχύ για τις ομάδες που ζήτησαν ανεξαρτησία, παρά το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση… CUP και JxSI εξετάζουν την ‘’καλύτερη στιγμή’’ και την καλύτερη φόρμουλα για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας» διεμήνυσε η βουλευτής.

Σημειώνεται ότι το CUP είναι μικρό κόμμα, αλλά απαραίτητο για να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζδεμόν του δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος Καταλονίας (PdeCAT) που συνεργάζεται με άλλα όμορα ιδεολογικά κόμματα (CDC, ERC, DC, MES) στο Junts Pel Si. Το CUP πιέζει τον Πουτζδεμόν για την ανεξαρτησία, έχοντας προειδοποιήσει ότι θα εγκαταλείψει μέσα σε έναν μήνα το κοινοβούλιο προδώσει «τον κοινό σκοπό τους».

Η Βαρκελώνη έδωσε νωρίτερα μια πρώτη απάντηση στην απόφανση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ αποκάλεσε την απόφαση «γρήγορη», ενώ υποστήριξε ότι «η (λαϊκή) εντολή του δημοψηφίσματος παραμένει σε ισχύ».
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας