Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ τάσσεται η Πολωνία

Η Πολωνία ελπίζει ότι η Τουρκία εν τέλει θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας Αντρέι Ντούντα, δύο ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής όπου οι τεταμένες σχέσεις με την Άγκυρα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο μαζί με το Brexit.

«Η Πολωνία έχει υποστηρίξει και σήμερα [επίσης] υποστηρίζει τις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Ντούντα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βαρσοβία. Ελπίζω η Τουρκία και η ΕΕ να συνεχίσουν στην ίδια πορεία […] οδηγώντας σε πλήρη ένταξη για την Τουρκία».

Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του άσκησε νέα κριτική στην πολιτική της ΕΕ, λέγοντας πως το μπλοκ θα πρέπει να ανακοινώσει επίσημα τον τερματισμό της ενταξιακής πορείας εάν πράγματι δεν προτίθεται να δεχτεί την Τουρκία.

«Δε θα σας ενοχλήσουμε περαιτέρω και ούτε εσείς θα μας ενοχλήσετε», είπε ειρωνικά.

Η τοποθέτηση Ντούντα ήλθε περίπου 48 ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου της Πέμπτης, όπου, μετά από παρότρυνση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, το μπλοκ θα επανεξετάσει τις σχέσεις με την Άγκυρα.

Μολονότι είναι πολύ δύσκολο οι 27 ηγέτες να ζητήσουν διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στους «Financial Times» ότι μπορεί εξεταστούν άλλα μέτρα, όπως η μείωση ενταξιακής βοήθειας 4 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ που αναλογεί στην Τουρκία έως το 2020 ή η διοχέτευση των χρημάτων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις αντί για την τουρκική κυβέρνηση.

Κατά την προεκλογική περίοδο στην Γερμανία ή κ. Μέρκελ είχε δηλώσει πως η Άγκυρα δεν πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία άρχισαν πριν 12 χρόνια, όμως έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο και είναι «παγωμένες» από τα τέλη του περασμένου έτους, λόγω των αθρόων συλλήψεων και διώξεων που έγιναν στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου.
Πηγή: skai.gr