Συνταγματικό Δικαστήριο Ισπανίας: Άκυρο το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Ομόφωνα ακύρωσε την Τρίτη το καταλανικό δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου η Ολομέλεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας.

«Το δημοψήφισμα παραβιάζει πολλές συνταγματικές αρχές, την υπεροχή του Συντάγματος, την εθνική κυριαρχία και την άρρηκτη ενότητα του ισπανικού έθνους» αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.

Στο σκεπτικό του, το Ανώτατο Δικαστήριο κάνει ακόμα λόγο για «πολύ σοβαρές παραλείψεις στη νομοθετική διαδικασία» όσον αφορά την έγκριση του δημοψηφίσματος από την καταλανική Βουλή.

Η απόφαση του Ισπανικού δικαστηρίου, αν και αναμενόμενη, καταφέρει ακόμα ένα πλήγμα στον πρόεδρο της Καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν, πρωτεργάτη του δημοψηφίσματος.

Η Βαρκελώνη έδωσε άμεσα μια πρώτη απάντηση. Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ αποκάλεσε την απόφαση «γρήγορη», ενώ υποστήριξε ότι «η (λαϊκή) εντολή του δημοψηφίσματος παραμένει σε ισχύ».

Σημειώνεται ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν έχει λιγότερες από 48 ώρες (έως την Πέμπτη, στις 10 το πρωί - 11 ώρα Ελλάδας), να αποσαφηνίσει  αν έχει εάν έχει κηρύξει ανεξαρτησία ή όχι, όπως διεμήνυσε η Μαδρίτη. Στην περίπτωση, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το άρθρο 155 του ισπανικού  συντάγματος. 

Σε επιστολή του τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Καταλονίας είχε ζητήσει από τον Μαριάνο Ραχόι περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις, χωρίς να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας.


Πηγή: skai.gr