Μόσχα: Οι ΗΠΑ καταπατούν το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας για το Ιράν

«Οι ΗΠΑ καταπατούν το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας για το Ιράν» επισήμανε την Τρίτη ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, επικρίνοντας την απορριπτική στάση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Ουάσινγκτον δεν τήρησε πλήρως τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σε αντίθεση με την Τεχεράνη» δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών. Προειδοποίησε δε, ότι η αρνητική στάση των ΗΠΑ έναντι της συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει μέχρι τώρα αναλάβει πλήρως, και με τον πιο υπεύθυνο τρόπο, τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης και ελπίζουμε ότι θα πράξει αναλόγως και στο μέλλον», ανέφερε ο Ριάμπκοφ, προσθέτοντας ότι και η Ρωσική Ομοσπονδία τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία.

Ο διπλωμάτης προειδοποίησε ότι οι προτάσεις των ΗΠΑ για τη συμφωνία «θα μπορούσαν εκ των πραγμάτων να την παραλύσουν, ή στο χειρότερο σενάριο να την εξαλείψουν τελείως».

Ο Ρώσος υψηλόβαθμος διπλωμάτης υποστήριξε ότι «στο κείμενο (της συμφωνίας) δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των πυρηνικών και των βαλλιστικών προγραμμάτων του Ιράν» προσθέτοντας ότι (το κείμενο) απλώς απευθύνει κάλεσμα την Τεχεράνη να αποφύγει τις εκτοξεύσεις πυραύλων ικανών να παράσχουν πυρηνικές κεφαλές».
Πηγή: skai.gr