Στενή συνεργασία ΗΠΑ-Ιαπωνίας για οικονομική πίεση στη Β. Κορέα

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Τάρο Άσο, τόνισε χθες ότι συμφώνησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, οι δύο χώρες να συνεργαστούν στενά όσον αφορά την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Ο Άσο, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Μνούτσιν στο περιθώριο του δεύτερου γύρου του διμερούς διαλόγου για οικονομικά ζητήματα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Άσο είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στον Λευκό Οίκο, έναν μήνα πριν από την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Τόκιο στο πλαίσιο μιας περιοδείας του στην Ασία με σκοπό την περαιτέρω απομόνωση της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Πενς επισήμανε στον Άσο ότι οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το πλήρες φάσμα της αμερικανικής ισχύος για να ασκήσουν πίεση στην Πιονγκγιάνγκ» προκειμένου να επιτευχθεί «όπως ελπίζουμε με διπλωματικά και οικονομικά μέσα μια ειρηνική λύση και η επίτευξη του μακρόχρονου στόχου της αποπυρηνικοποιημένης κορεατικής χερσονήσου».

Ο Άσο από την πλευρά του τόνισε πως «η απειλή της Βόρειας Κορέας δεν ήταν ποτέ τόσο άμεση, για αυτό έχει αυξηθεί η σημασία της συμμαχίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας για την ειρήνη στην (περιοχή) Ασίας-Ειρηνικού».

Εξάλλου ο διάλογος των δύο πλευρών θεωρείτο δοκιμασία του εάν η σχέση τους μπορεί να αντέξει τους κραδασμούς που προκαλούν οι νέες αμερικανικές πολιτικές στα πεδία της οικονομίας και του εμπορίου, που ο Τραμπ συνοψίζει με το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική». Η Ουάσινγκτον θέλει μια διμερή συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρύτερη πρόσβαση στις ιαπωνικές αγορές για τα προϊόντα που παράγονται στις ΗΠΑ. Όμως το Τόκιο δεν μοιάζει να έχει πρόθεση να ικανοποιήσει την απαίτηση της Ουάσινγκτον να ανοίξει τις προστατευμένες ιαπωνικές αγορές αγροδιατροφικών προϊόντων, ειδικά ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις οποίες ο Άμπε και ο κυβερνητικός συνασπισμός ζητούν την ψήφο των αγροτών και των παραγωγών γαλακτοκομικών.

«Η Ιαπωνία δεν έχει καμιά πρόθεση να αρχίσει συνομιλίες για μια διμερή συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών σύντομα», εξήγησε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ένας ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος ενήμερος για το τι διαμείφθηκε στις συνομιλίες.

Πηγή: skai.gr