Ισπανία: Ο εισαγγελέας ζήτησε κράτηση του αρχηγού της καταλανικής αστυνομίας

Να τεθεί υπό κράτηση, χωρίς δικαίωμα εγγύησης, ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας Χοσέ Λιουίς Τραπέρο, ζήτησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ισπανίας, ανέφερε τη Δευτέρα μια νομική πηγή. Ο Τραπέρο βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας με την κατηγορία της ανταρσίας, σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη. Δικαστής αναμένεται να αποφασίσει εντός της ημέρας επί του αιτήματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι αρχές της Καταλονίας δεν θα συμμορφωθούν με την εντολή της ισπανικής κυβέρνησης προκειμένου την προσεχή Πέμπτη να αποσαφηνίσουν εάν έχουν κηρύξει ή όχι ανεξαρτησία από την Ισπανία, μετέδωσε στο μεταξύ το τηλεοπτικό δίκτυο TV3, επικαλούμενο πηγές από την καταλανική κυβέρνηση.

Ο ηγέτης της περιφέρειας Κάρλες Πουτζδεμόν δεν ανταποκρίθηκε τη Δευτέρα στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης ώστε να απαντήσει "ναι" ή "όχι" στην ανεξαρτησία, και τώρα η ισπανική κυβέρνηση του έχει δώσει προθεσμία έως την Πέμπτη προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη στάση του, προειδοποιώντας ότι θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας εάν ο ηγέτης της επιλέξει την απόσχιση.

Σε επιστολή του, ο πρόεδρος της Καταλονίας ζήτησε από τον Μαριάνο Ραχόι περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις, χωρίς να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας.

"Ο διάλογος δεν απαιτείται, εφαρμόζεται" απάντησε η η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, εκφράζοντας τη "λύπη της" γιατί ο Κάρλες Πουτζδεμόντ "επέλεξε να μην απαντήσει στην ευθεία ερώτηση της Μαδρίτης" στη σημερινή (Δευτέρα) πρώτη προθεσμία με την επιστολή του. "Οι πράξεις του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης παρατείνουν την ανασφάλεια στη χώρα" σημείωσε η Σανταμαρία. 
Πηγή: skai.gr