Μακρόν: Όποιος μετανάστης εγκληματεί θα απελαύνεται

Nα εφαρμόσει τη «ριζοσπαστική» μεταρρύθμιση της κυβέρνησής του στο μεταναστευτικό που είχε υποσχεθεί πριν από την εκλογή του, δεσμεύτηκε την Κυριακή ο Εμανουέλ Μακρόν, ξεκαθαρίζοντας ότι οι μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα που καταδικάζονται για κάποιο έγκλημα θα απελαύνονται αμέσως.

Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μακρόν υπερασπίστηκε σθεναρά τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του στην εξουσία.

«Φροντίζουμε τη Γαλλία, όπου τα πράγματα δεν πάνε καλά», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος όπως ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο. «Κάνω όσα είπα ότι θα έκανα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» διαβεβαίωσε.

Η μεταρρύθμιση στο προσφυγικό υπήρξε εμβληματικό μέτρο στο εκλογικό μανιφέστο της Μακρόν, με ένα σχέδιο επικαιροποίησης του μεταναστευτικού νόμου που αναμένεται έως την άνοιξη του 2018. Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος παρουσίασε πτώση στη δημοφιλία του, καθώς υπήρξαν εικασίες ότι η σκληρή ρητορική του για το προσφυγικό έχει ως στόχο ψήφους από τους ακροδεξιούς εκλογείς.

Ας σημειωθεί ότι η τηλεοπτική συνέντευξη του Μακρόν πραγματοποιήθηκε μόλις δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία δυο κοριτσιών στο σιδηροδρομικό σταθμό Saint-Charles στη Μασσαλία από τον Αχμέντ Χανασί.

Ο Χανασί είχε τεθεί υπό κράτηση για κλοπή στη Λυών μόλις δύο ημέρες πριν από την επίθεση. Απελευθερώθηκε από την αστυνομία παρά το γεγονός ότι δεν είχε τα έγγραφα που αποδείκνυαν ότι ήταν νόμιμα στη χώρα.

Ο Χανασί είχε ποινικό μητρώο για πταίσματα, αλλά η αστυνομία δεν έχει εντοπίσει κάποιες επαφές με τζιχαντιστικές ομάδες, που θα επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό ότι του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους ότι έδρασε γι’ αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες των γαλλικών ΜΜΕ, ο Χανασί είχε συνολικά επτά ψευδώνυμα.
Πηγή: skai.gr