Κύπρος: Ξανά υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως την υποψηφιότητά του για επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για δεύτερη και τελευταία -όπως είπε- πενταετή θητεία.

Προβαίνοντας σε εφ' όλης της ύλης απολογισμό του έργου της παρούσας κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αποφάσισε να θέσει το όραμά του στην κρίση του κυπριακού λαού. Σε λίγους μήνες, είπε, ολοκληρώνεται η εντολή που μου έδωσε ο λαός το 2013, μια εντολή που συνέπεσε με τις δυσκολότερες ώρες που η πατρίδα μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι, χάρη στην αποφασιστικότητα, τις τολμηρές αποφάσεις ευθύνης, τη συμβολή των συνεργατών του στο υπουργικό συμβούλιο και όχι μόνο, τη συνεργασία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων, αλλά κυρίως χάρη στις θυσίες του κυπριακού λαού, έχουν επιτευχθεί πολλά.

«Πετύχαμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του κράτους και του χρηματοπιστωτικού τομέα, να αναβαθμίσουμε το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, φέρνοντας σταθερότητα και ανάπτυξη», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό της Πολιτείας, εμπεδώθηκε η μηδενική ανοχή στη διαφθορά και ανασχεδιάστηκε ο προσανατολισμός της οικονομίας σε νέους δημιουργικούς τομείς.

«Δημιουργήσαμε και κτίζουμε το κοινωνικό κράτος που γνοιάζεται για όσους των πολιτών του έχουν πραγματική ανάγκη και βάλαμε τις βάσεις για εξεύρεση μιας λύσης που θα μας οδηγεί σ ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, απόλυτα εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης..

Εξάλλου, ανέφερε ότι η επανένωση της Κύπρου παραμένει ο κορυφαίος στόχος και το όραμά του, επισημαίνοντας ότι η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι προς όφελος ούτε των Ελληνοκυπρίων ούτε και των Τουρκοκυπρίων, αλλά ούτε φυσικά και της Τουρκίας.

Τόνισε ότι η παρούσα κυβέρνηση εργάστηκε για να φτάσει στη λύση, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και στην πορεία αυτή πέτυχε να δημιουργήσει σημαντικά θετικά δεδομένα, όχι μόνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά για το σύνολο του κυπριακού λαού.
«Σε αυτή την προσπάθεια πολιτευτήκαμε με σύνεση και τόλμη, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα όρια πέραν των οποίων η ασφάλεια, η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα μιας επιδιωκόμενης λύσης θα τίθεται σε κίνδυνο», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι όσο επικίνδυνη είναι η άποψη ότι η λύση στο Κυπριακό μπορεί να προέλθει μόνο με υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι και η πρόταξη υπερβολικών προϋποθέσεων για την επίτευξή της. «Χρειάζεται μέτρο και σοβαρότητα για να πείσεις για τη λογική των θέσεων σου, στηριζόμενος πάνω σε μια αξιόπιστη εξωτερική πολιτική αλλά και διεθνείς συνεργασίες», ανέφερε.

Για την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ουδέποτε έχει επιτρέψει στην όποια απογοήτευση ή πικρία να μειώσει το πείσμα του για να πετύχει ένα στόχο. Είπε ότι έχει ήδη εκφράσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ