Γερμανία:«Βροχή» οι αιτήσεις ασύλου από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους

Οι ενέργειες του Προέδρου Ερντογάν κατά των αντιπάλων στη χώρα του οδηγούν όλο και περισσότερους Τούρκους αξιωματούχους μακριά από την Τουρκία, γράφει η εφημερίδα Die Welt.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Τουρκία στρέφει την πλάτη της στη δημοκρατία: 250 διπλωμάτες και 380 υψηλοί κρατικοί αξιωματούχοι από την Τουρκία υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στη Γερμανία φέτος. Το άσυλο έχει ήδη χορηγηθεί σε μεγάλο αριθμό διπλωματών.

Συνολικά περισσότεροι από 600 υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι από την Τουρκία υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στη Γερμανία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία είναι διαθέσιμα στις εφημερίδες του ομίλου Funke Mediengruppe.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, 250 άτομα με διπλωματικά τουρκικά έγγραφα και 380 με υπηρεσιακά έγγραφα για ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με προηγούμενες εκθέσεις του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών, οι 249 αιτούντες άσυλο με τουρκικό διπλωματικό διαβατήριο έλαβαν θετική απάντηση στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός περιλαμβάνει επίσης μέλη της οικογένειας - δηλαδή συζύγους και παιδιά.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από τη χώρα είχε αυξηθεί σημαντικά. Το θέμα προκάλεσε τη σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας.
Πηγή: skai.gr