O Τραμπ δεν επικυρώνει τη συμφωνία για το Ιράν – Aποχώρηση από UNESCO

Πλήγμα στην ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατάφερε την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα την επικυρώσει εκ νέου, καθώς η Τεχεράνη δεν συμμορφώνεται με τους όρους που προβλέπει η συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΕ στις δηλώσεις του Τραμπ, ενώ τη στάση του επέκρινε και η Μόσχα. Τη συμφωνία χαιρέτισαν πάντως Ριάντ και Τελ Αβίβ. Βολές κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε η Τεχεράνη. 

Ο αμερικανός πρόεδρος αψηφά τις περί του αντιθέτου προτροπές των άλλων δυνάμεων που μετέχουν στη συμφωνία, όπως η Γερμανία και η Γαλλία που βεβαιώνουν ότι η Τεχεράνη τηρεί τα συμπεφωνημένα. O Τραμπ διευκρίνισε πάντως ότι στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ δεν αποσύρονται από τη συμφωνία, αλλά ο ίδιος την παραπέμπει στο Κογκρέσο, και θα διαβουλευτεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ για την τροποποίησή της.

Κατηγόρησε το «φανατικό καθεστώς» της Τεχεράνης ότι διαδίδει το «θάνατο, την καταστροφή και το χάος σε όλο τον κόσμο» κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λευκό Οίκο, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία είναι «από τις χειρότερες» που έχουν συνάψει ποτέ οι ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία σαν μια «προσωρινή καθυστέρηση» στην πορεία του Ιράν προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων, και επέμεινε ότι έχει διαπράξει πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας και δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα της. «Δεν θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε ένα μονοπάτι του οποίου η προβλέψιμη κατάληξη είναι περισσότερη βία» είπε.

Eπίσης, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στους Φρουρούς της Επανάστασης με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας.

Στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ μεριμνούν ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης πως πιστεύει ότι το Ιράν βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός φανατικού καθεστώτος. «Το καθεστώς παρέχει βοήθεια στην Αλ Κάιντα, τη Χεζμπολάχ, τους Ταλιμπάν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, θέτει απειλές στην αμερικανική ασφάλεια και καταπνίγει βίαια τους ίδιους τους πολίτες του» σημείωσε.

«Η συμφωνία για το Ιράν ήταν η χειρότερη συναλλαγή που έκαναν ποτέ οι ΗΠA» τόνισε μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Δίνει στο καθεστώς δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη τρομοκρατών, πρόσθεσε. «Το χειρότερο από όλα, το Ιράν εξακολουθεί να είναι σε θέση να αναπτύξει στοιχεία του πυρηνικού του προγράμματος στο πλαίσιο της συμφωνίας» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015, στην οποία συμμετείχαν έξι κράτη - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας - το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα για τουλάχιστον 10 χρόνια σε αντάλλαγμα για την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων που είχαν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα την οικονομία του.

Oι ΗΠΑ επίσης αποφάσισαν να αποχωρήσουν, από κοινού με το Ισραήλ, από την UNESCO, με το αιτιολογικό ότι «εκδίδει αντιισραηλινά ψηφίσματα που δείχνουν προκατάληψη κατά του Ισραήλ». Η UNESCO είναι ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: skai.gr