Γκάμπριελ: Τα σχέδια Τραμπ για το Ιράν θα προκαλέσουν χάσμα μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων

Χάσμα μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων θα προκαλέσει η κίνηση που αναμένεται να προχωρήσει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας ότι δεν επαληθεύει την τήρηση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από μέρους της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, θα οδηγήσει τους τελευταίους να επιδιώξουν στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, προειδοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έχει κάνει επανειλημμένα δημόσιες τοποθετήσεις εναντίον μιας τέτοιας κίνησης του ρεπουμπλικάνου προέδρου, αλλά τα νέα σχόλιά του για τις συνέπειές της ήταν πολύ πιο αιχμηρά.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη σε αυτό το ζήτημα», τόνισε ο Γκάμπριελ—ο οποίος ανήκει στους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες (SPD), που δεν θα συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση—στον όμιλο εφημερίδων RND. «Πρέπει επίσης να πούμε στους Αμερικανούς ότι η συμπεριφορά τους στο ζήτημα του Ιράν θα ωθήσει εμάς τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουμε μια κοινή θέση με τη Ρωσία και την Κίνα ενάντια στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος έκρινε ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χρησιμοποιείται για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες στις ΗΠΑ και επισήμανε ότι ο χειρισμός του μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Σημείωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ιδίως τη διάσταση απόψεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. «Αυτό δεν ενισχύει ακριβώς τη θέση μας εδώ στην Ευρώπη», είπε δηκτικά αναφερόμενος στην αναμενόμενη ανακοίνωση της νέας πολιτικής του Τραμπ έναντι του Ιράν.

Ακόμη ο Γκάμπριελ υπογράμμισε στη συνέντευξή του ότι υπάρχουν μόνο τρεις χώρες—οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα—που μπορούν να αποτρέψουν μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.

«Όμως οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν η μια την άλλη με τόση δυσπιστία αυτή τη στιγμή που δεν συνεργάζονται όσο πρέπει. Είναι προς το συμφέρον μας να πιέσουμε για να οικοδομηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη», είπε ο απερχόμενος γερμανός ΥΠΕΞ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και κοινοβουλευτικοί καθώς και ευρωπαίοι πολιτικοί προειδοποιούν τον Τραμπ ότι η κίνηση που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα θα απομονώσει τις ΗΠΑ, θα δώσει διπλωματικό και ηθικό πλεονέκτημα στην Τεχεράνη και υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει στην ακύρωση της συμφωνίας.

Πηγή: skai.gr