Δεν επιμένει το FDP για Γερμανό πρόεδρο της ΕΚΤ

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), το κόμμα που αναμένεται να αποτελέσει ήσσονα εταίρο στην επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας υπό την καγκελάριο Μέρκελ, δεν θα επιμείνουν να διαδεχθεί ένας Γερμανός τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι όταν λήξει η θητεία του το 2019.

Aυτό τόνισε χθες βράδυ ο Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, ένα κορυφαίο στέλεχός τους. Κυβερνητικά στελέχη στη Γερμανία έχουν απαιτήσει επανειλημμένα η ΕΚΤ να αλλάξει την πολιτική της και ιδίως να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή. Μέχρι τώρα πάντως, η συντηρητική καγκελάριος Μέρκελ σιωπά ως προς το ποιον θα ήθελε να δει να διαδέχεται τον Ιταλό.

Η κ. Μέρκελ διεξάγει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το FDP και τους Πράσινους μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες οι συντηρητικοί απώλεσαν μέρος των δυνάμεών τους. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το FDP επέκρινε δριμύτατα το πακέτο της ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Ερωτηθείς αν το κόμμα του θα ασκήσει πίεση ο διάδοχος του Ντράγκι να είναι Γερμανός, ο Λάμπσντορφ είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από τη συνολική κατάσταση, θα εξαρτηθεί από τους υποψήφιους».

«Κατά τη δική μου άποψη, η εθνικότητα του προέδρου της ΕΚΤ είναι λιγότερο σημαντική από την πολιτική που εφαρμόζει», πρόσθεσε ο Λάμπσντορφ, που προαλείφεται για το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών στην επόμενη κυβέρνηση Μέρκελ.

Ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν θεωρείται δυνάμει διάδοχος του Ντράγκι. Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση, ιδίως ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προς το παρόν επαναλαμβάνουν ότι δεν είναι η ώρα να συζητηθεί αυτό το θέμα.

Ο ίδιος ο Βάιντμαν δήλωσε σε ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο τον περασμένο μήνα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένα βέτο όσον αφορά την εθνικότητα του επόμενου προέδρου της ΕΚΤ.

Το σχόλιο αυτό ακολούθησε μια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο οποίος είχε υποστηρίξει πρόσφατα πως θα ήταν καταστροφικό ο Βάιντμαν να διαδεχθεί τον Ντράγκι.

Ο Ντράγκι βρίσκεται στο πηδάλιο της ΕΚΤ από τον Νοέμβριο του 2011 και η θητεία του λήγει περί τα τέλη του Οκτωβρίου του 2019. Ο Βάιντμαν, 49 ετών, είναι πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας από τον Μάιο του 2011. Η θητεία του λήγει τον Απρίλιο του 2019.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έγραψε στα μέσα του Σεπτεμβρίου ότι η Γαλλία και η Ιταλία έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα πρόβαλαν καμιά αντίρρηση ένας Γερμανός να αναλάβει την ηγεσία της ΕΚΤ, εξαιρουμένου όμως του Βάιντμαν, ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που προώθησε ο Ντράγκι.
Πηγή: skai.gr