Διάταγμα που απορρυθμίζει μερικώς το Obamacare υπέγραψε ο Τραμπ

Εκτελεστική εντολή που απορρυθμίζει μερικώς το σύστημα περίθαλψης Obamacare υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά από σειρά αποτυχημένων προσπαθειών των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο να θέσουν τέλος στο σημαντικότερο νομοθέτημα της περιόδου Ομπάμα.

Ο κ. Τραμπ ανέθεσε στο υπουργείο Εργασίας να εξετάσει το ενδεχόμενο σύστασης εργοδοτικών συλλόγων που θα μπορούν να προσφέρουν ομαδική ασφάλιση στο προσωπικό τους ανεξάρτητα από την πολιτεία όπου εδρεύουν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η αλλαγή θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα στην αγορά ασφάλισης, επιτρέποντας σε εργοδότες να επιδιώξουν προγράμματα με το μικρότερο δυνατό κόστος χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Στον αντίποδα όμως, η αλλαγή που προτείνει ο κ. Τραμπ μπορεί έμμεσα να αυξήσει το κόστος ασφάλισης για φτωχούς ηλικιωμένους και ασθενείς – δηλαδή τις κατηγορίες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη – καθώς ουσιαστικά επιτρέπει σε ομάδες υγιέστερων πολιτών να αγοράζουν φθηνότερα και ελλιπέστερα πακέτα.

Αν και οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς, η εντολή Τραμπ φαίνεται επιτρέπει σε στις ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν προγράμματα που δεν περιλαμβάνουν φροντίδα για εγκύους και νεογνά ή για ψυχολογικά προβλήματα. Το Obamacare υποχρεώνει τους περισσότερους εργοδότες να καλύπτουν τέτοιες περιπτώσεις.

«Οι πολίτες θα έχει σπουδαία, σπουδαία, σπουδαία περίθαλψη. Και όταν λέω πολίτες εννοώ εκατομμύρια», είπε ο κ. Τραμπ, κατά την υπογραφή του διατάγματος στον Λευκό Οίκο. «Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα παλεύουν για να εγγράψουν τον κάθε πελάτη».

«Θα υπάρχουν τόσο χαμηλές τιμές για σπουδαία περίθαλψη», προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr