ΗΠΑ και Ισραήλ αποχωρούν από την UNESCO (upd)

Την αποχώρησή τους από την UNESCO αποφάσισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας την υπηρεσία για «αντι-ισραηλινή» στάση και επισημαίνοντας την ανάγκη για «διαρθρωτική αναμόρφωσή» της.

Λίγες ώρες αργότερα και το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τον πολιτισμικό βραχίονα των Ηνωμένων Εθνών «παράλληλα» με τις ΗΠΑ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την οργάνωση «θέατρο του παραλόγου».

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αμερικανική έξοδος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους. Η αμερικανική αντιπροσωπεία στην έδρα της υπηρεσίας, το Παρίσι, θα αντικατασταθεί με ομάδα παρατηρητών, που θα εκπροσωπούν τις αμερικανικές θέσεις.

Τη «βαθιά λύπη» της για την απόφαση των ΗΠΑ εξέφρασε η διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, εκφράζοντας την απόλυτη πεποίθηση ότι η αποστολή του οργανισμού υπέρ της γνώσης, της συνεργασίας και της έρευνας ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αμερικανικού λαού.

Προσέθεσε ότι η απώλεια έρχεται σε μία συγκυρία που η άνοδος του εξτρεμισμού δημιουργεί απαιτήσεις για νέες απαντήσεις στον αντισημιτισμό.

Η Ουάσιγκτον διέκοψε τη χρηματοδότηση της UNESCO το 2011, αφότου η υπηρεσία δέχτηκε ως μέλος τους Παλαιστίνιους.

Η είσοδος των Παλαιστινίων θεωρήθηκε από την Ουάσιγκτον απόδειξη χρόνιας και βαθιάς έχθρας απέναντι στο Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, όπου το Τελ Αβίβ και οι σύμμαχοί του είναι σαφώς λιγότεροι από τα αραβικά κράτη και τους υποστηρικτές τους.

Σύμφωνα με πηγές του Associated Press, η κυβέρνηση Τραμπ προετοίμαζε την αποχώρηση από την UNESCO εδώ και μήνες. Η έξοδος των ΗΠΑ έρχεται τη στιγμή που η υπηρεσία ετοιμάζεται να εκλέξει τον νέο διευθυντή της μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η UNESCO είναι γνωστή για τον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που καταρτίζει και τηρεί, αν και είναι επίσης αρμόδια για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στο σχολείο για τα παιδιά του κόσμου.
Πηγή: skai.gr