Σκωπτική και ασαφής απάντηση Πουιζδεμόν στη διορία της Μαδρίτης

Σκωπτική αλλά και ασαφή απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιζδεμόν στην προειδοποίηση της ισπανικής κυβέρνησης ότι θα αφαιρέσει το αυτοδιοίκητο της περιοχής εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη αποκήρυξη της ανεξαρτησίας μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες.

«Ζητάς διάλογο και απαντούν βάζοντας στο τραπέζι το 155. Καταλάβαμε», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Πουιζδεμόν, αναφερόμενος στο Άρθρο του Συντάγματος που επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνηση οποιασδήποτε από τις 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας εάν κρίνει ότι έχει καταλυθεί η συνταγματική τάξη.

Δεν διευκρίνισε πώς προτίθεται να απαντήσει στην επιστολή που του έστειλε νωρίτερα η ισπανική κυβέρνηση, με την οποία του ζητούσε να αποσαφηνίσει έως τη Δευτέρα εάν έχει κηρύξει ανεξάρτητη την Καταλονία, κι επιπλέον τρεις ημέρες προθεσμία προκειμένου να αλλάξει θέση εάν η απάντηση είναι καταφατική.

Εάν η Καταλονία επιμείνει στην ανεξαρτησία έως και την επόμενη Πέμπτη, η Μαδρίτη προτίθεται να δρομολογήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 για πρώτη φορά στην μετά-Φράνκο ιστορία της χώρας.

Την Τρίτη, σε κρίσιμη εμφάνισή του ενώπιον της καταλανικής Βουλής, ο κ. Πουιζδεμόν υπέγραψε διακήρυξη ανεξαρτησίας με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, όμως συνάμα ανέστειλε την εφαρμογή της απόσχισης για λίγες εβδομάδες προκειμένου να διευκολύνει διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη.

Η ασαφής τοποθέτηση του κ. Πουιζδεμόν στο κοινοβούλιο προκάλεσε μπέρδεμα στην κεντρική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να ζητά από τον καταλανό ηγέτη να ξεκαθαρίσει τη θέση του, και αναλόγως να αντιμετωπίσει το Άρθρο 155 ή όχι.

Δρομολογείται συνταγματική αναθεώρηση

Παρά την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τη Βαρκελώνη πάντως, η κυβέρνηση Ραχόι επιδιώκει παράλληλη συνταγματική λύση στην ευρύτερη καταλανική κρίση.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της ιβηρικής χώρας, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές, ήλθαν σε συμφωνία για έναρξη αναθεώρησης του Συντάγματος, το οποίο ορίζει τα δικαιώματα των 17 αυτόνομων κοινοτήτων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ μετά από συνάντηση με τον κ. Ραχόι, οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν στη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα μελετήσει το Σύνταγμα για έξι μήνες, και στη συνέχεια θα καταθέσει τα συμπεράσματά της προς διαβούλευση στη Βουλή.

Το μετά-Φράνκο Σύνταγμα του 1978, που εγκρίθηκε τότε με μεγάλη πλειοψηφία από τους Καταλανούς, προσφέρει ευρεία αυτονομία στις 17 περιοχές, όμως παράλληλα εγγυάται ότι η χώρα είναι αδιάσπαστη.

Οι καταλανοί αποσχιστές υποστηρίζουν ότι το αυτοδιοίκητο που απολαμβάνουν δεν επαρκεί, και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα χρήματα που μεταφέρουν κάθε χρόνο στη Μαδρίτη για να υποστηρίξουν τις υπόλοιπες περιοχές. Η Καταλονία είναι η πλουσιότερη κοινότητα της Ισπανίας και αντιστοιχεί στο 20% του εθνικού ΑΕΠ.
Πηγή: skai.gr