WSJ: Η Ρωσία μετέτρεψε προϊόντα της Kaspersky σε εργαλεία κατασκοπείας

Η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα antivirus προϊόντα της εταιρείας Kaspersky Lab για να διεισδύσει κρυφά σε υπολογιστές ανά τον κόσμο, αναζητώντας απόρρητες πληροφορίες και διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal», που επικαλείται νυν και πρώην αμερικανούς αξιωματούχους με γνώση της υπόθεσης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Μόσχα μετέτρεψε το λογισμικό της Kaspersky σε εργαλείο ηλεκτρονικής κατασκοπείας κάνοντας τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν μόνο με τη συναίνεση της ίδιας της εταιρείας.

Το τροποποιημένο λογισμικό σκάναρε τα αρχεία του κάθε εκάστοτε υπολογιστή αναζητώντας διάφορους όρους ή απόρρητες κωδικοποιημένες ονομασίες αμερικανικών προγραμμάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα
η WSJ μετέδωσε ότι ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν προϊόντα της Kaspersky το 2015 ώστε να χτυπήσουν έναν ιδιώτη εργολάβο που συνεργαζόταν με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ. Ο εν λόγω «στόχος» είχε μεταφέρει απόρρητα αρχεία στον υπολογιστή του σπιτιού του, στον οποίο είχε εγκαταστήσει antivirus Kaspersky.

Οι δράστες κατόρθωσαν να αποσπάσουν άκρως απόρρητα δεδομένα για την κατασκοπευτική δραστηριότητα της NSA και πώς προστατεύει τα δικά της αρχεία από παρεμβάσεις άλλων χωρών.

Σε ανακοίνωσή της η Kaspersky Lab, που έχει έδρα τη Μόσχα, υποστήριξε ότι δεν έχει την παραμικρή ανάμιξη στα γεγονότα και στις καταστάσεις που περιγράφει η WSJ, ούτε γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να λήξουν τυχόν ανησυχίες που μπορεί να υπάρχουν για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της.

Η Kaspersky Lab, που ιδρύθηκε από έναν μηχανικό που εκπαιδεύτηκε στις παλιές σχολές της σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας KGB, επιμένει επί χρόνια ότι δεν έχει καμία συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση όσον αφορά την κατασκοπεία άλλων χωρών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η WSJ, πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πλέον ότι τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ουάσιγκτον καταδεικνύουν πως η εταιρεία ήταν πρόθυμος συνεργάτης της Μόσχας.
Πηγή: skai.gr