Επικοινωνία Τίλερσον - Τσαβούσογλου για εξομάλυνση της διπλωματικής κρίσης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχε την Τετάρτη ο τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσοβλου, με στόχο την αποκλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης που έχει προκληθεί στις σχέσεις των δύο χωρών από την αμοιβαία αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων και τη σύλληψη μελών του προσωπικού της αποστολής των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι δύο ΥΠΕΞ «συζήτησαν την αμοιβαία αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπίναλι Γιλντρίμ δήλωσε νωρίτερα ότι προσβλέπει σε ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. «Η επιθυμία μας είναι σύντομα οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα εγκαταλείψουμε την κοινή λογική σε μια εποχή όπου αυξάνονται οι περιφερειακές και παγκόσμιες εντάσεις », δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Είχαν προηγηθεί την Τρίτη καυστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ουσιαστικά χαρακτήρισε persona non grata τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ