Καλιφόρνια: 21 νεκροί & 155 αγνοούμενοι από τα «παράλληλα» μέτωπα πυρκαγιάς

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους και 155 αγνοούνται από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα την Κυριακή στη βόρεια Καλιφόρνια, σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας Σονόμα, από την οποία έχουν απομακρυνθεί δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι για λόγους ασφαλείας.

Συνολικά περισσότεροι από 20.000 άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.



Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής στην Καλιφόρνια δήλωνε χθες πως 17 διαφορετικά μέτωπα πυρκαγιάς κατέκαψαν 26.000 εκτάρια μόνο μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Ο ίδιος εκφράζει τους φόβους πως ο τελικός αριθμός των νεκρών πολύ σύντομα θα αυξηθεί.

Οι περισσότερες από αυτές τις εστίες παραμένουν ενεργές. 




Ο σερίφης της Σονόμα εκφράζει την ελπίδα του πως αρκετοί από τους 155 αγνοούμενους είναι ασφαλείς, έχοντας εκκενώσει εγκαίρως τις πληγείσες περιοχές και «απλώς δεν έχουν καταγραφεί στα σημεία προσωρινής φιλοξενίας τους».

Συνολικά, πάνω από 2.000 κτήρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φωτιές ενώ μέχρι και σήμερα τουλάχιστον 91.000 σπίτια και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση.




Η πόλη της Σάντα Ρόσα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ίσως ζημιά, με ολόκληρες γειτονιές να έχουν καταστραφεί – ανάμεσα στα αποκαΐδια το ξενοδοχείο Hilton.

Στην κομητεία Νάπα μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα ζευγάρι υπέργηρων 100 και 98 ετών αντίστοιχα. Τουλάχιστον 4 οινοποιίες της κοιλάδας κάηκαν ολοσχερώς και ακόμα 9 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις και τα κτήματα με τα αμπέλια τους.

Τους επόμενους μήνες η καταστροφή αναμένεται να περάσει και στην τοπική οικονομία της παραγωγής κρασιού




Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν κήρυξε τη Νάπα, τη Σονόμα και πέντε ακόμα κομητείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη δώσει την έγκρισή του για την διανομή επιπλέον έκτακτης βοήθειας μέσω των ομοσπονδιακών μηχανισμών.

Τρία εικοσιτετράωρα αργότερα, άγνωστες παραμένουν οι αιτίες πίσω από τη σχεδόν ταυτόχρονη ανάφλεξη τόσων εστιών πυρκαγιάς εν μια νυκτί, οι καπνοί των οποίων ταξίδεψαν 100 χιλιόμετρα μακριά, έως το Σαν Φρανσίσκο.

Οι έρευνες είναι ακόμα στο «αρχικό τους στάδιο», δήλωνε χθες ο διοικητής του Τμήματος Δασών και Πυροπροστασίας της πολιτείας.




«Πρόκειται για φωτιές σε κατοικημένες περιοχές και το 95% των πυρκαγιών στην πολιτεία μας ξεκινά από ανθρώπινο χέρι [εκούσια ή ακούσια]», πρόσθεσε ο ίδιος, υποβαθμίζοντας το σενάριο που ήθελε κεραυνούς εν αιθρία να έχουν προκαλέσει την πρώτη σπίθα των μετέπειτα μετώπων.

Ανεξαρτήτως πρωταρχικού αίτιου ή ιθύνοντος πάντως, όλοι συμφωνούν που οι δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με την ξηρή, χαμηλή βλάστηση έπειτα από ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, ήταν οι παράγοντες που διόγκωσαν τα αρχικά μέτωπα σε ένα από τα πλέον φονικά πύρινα πλήγματα στην ιστορία της Καλιφόρνια.




Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας