Γεωτρήσεις σε κυπριακά ύδατα μέσα στους επόμενους μήνες σχεδιάζει η Τουρκία

Γεωτρήσεις σε χωρικά ύδατα της Κύπρου για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σχεδιάζει μέσα στους επόμενους μήνες η Τουρκία, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

«Θα κάνουμε την πρώτη γεώτρηση στην Μεσόγειο Θάλασσα πριν το τέλος του έτους και σχεδιάζουμε την πρώτη βαθιά γεώτρηση μέσα στο 2018», είπε ο κ. Αλμπαϊράκ κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην πόλη της Αττάλειας, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet.

«Θα αρχίσουμε να ανοίγουμε πετρελαιοπηγάδια σε τουρκικά και κυπριακά νερά», προσέθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς θα γίνουν οι τουρκικές ενέργειες. Ο κ. Αλμπαϊράκ είναι γαμπρός του προέδρου Ερντογάν κι ένας από τα ισχυρότερα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης.

Τυχόν τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ μπορούν να προκαλέσουν νέα ένταση στη Μεσόγειο, παρασύροντας και την Ελλάδα.

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε επίσης ότι τα έργα για την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού, που θα έχει ρωσική τεχνολογία, θα αρχίσουν το αργότερο στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Βάσει του σχεδιασμού ο πρώτος αντιδραστήρας θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία έως το 2023 και η μονάδα θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργική έως το 2025.

Το Ακουγιού βρίσκεται στη νότια Τουρκία, απέναντι από τις βόρειες ακτές της Κύπρου.
Πηγή: skai.gr