Ερντογάν: Κατάσκοποι διείσδυσαν στο προξενείο των ΗΠΑ

Για «κατασκόπους» που «διείσδυσαν» στο αμερικανικό προξενείο στην Τουρκία έκανε λόγο την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη σύλληψη Τούρκου διπλωματικού υπαλλήλου του προξενείου που προκάλεσε διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ.

«Πώς διείσδυσαν οι κατάσκοποι στο Αμερικανικό προξενείο; Αν δεν διείσδυσαν, ποιος τους έβαλε εκεί; Κανένα κράτος δεν θα επέτρεπαν κατασκόπους που θα μπορούσαν να το απειλήσουν εκ των έσω» δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι.

«Η Άγκυρα δεν θεωρεί τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζον Μπας εκπρόσωπο της Ουάσιγκτον στην Τουρκία» διεμήνυσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της διπλωματικής κρίσης των δύο χωρών όσον αφορά το θέμα των θεωρήσεων εισόδου στους Τούρκους πολίτες.

«Ούτε οι υπουργοί, ούτε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, ούτε εγώ θα δεχθούμε αποχαιρετιστήριες επισκέψεις από τον αποχωρούντα πρέσβη γιατί δεν τον θεωρούμε εκπρόσωπο της Ουάσιγκτον στην Τουρκία» τόνισε μάλιστα ο Ερντογάν. Με τις δηλώσεις του αυτές, ο τούρκος πρόεδρος θεωρεί «persona non grata» τον αμερικανό πρέσβη, καθιστώντας τον εν πολλοίς υπεύθυνο για την κρίση.

Tην περασμένη εβδομάδα οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν Τούρκο υπάλληλο στο αμερικανικό προξενείο, η οποία προκάλεσε την απόφαση των ΗΠΑ για αναστολή βίζας σε Τούρκους πολίτες, και την αντίδραση της Άγκυρας, που ανέστειλε κι αυτή τις βίζες στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας. Τη Δευτέρα τέθηκε υπό κράτηση και δεύτερος υπάλληλος του προξενείου.

Πηγή: skai.gr