Σύλληψη δύο Τυνήσιων για την επίθεση με μαχαίρι στη Μασσαλία

Δύο τυνήσιοι αιτούντες άσυλο, που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται ενδεχομένως με την επίθεση με μαχαίρι στη Μασσαλία, συνελήφθησαν στα ιταλοελβετικά σύνορα, ανέφεραν σήμερα ελβετικά MME.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από την ελβετική αστυνομία το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο υποδοχής Τσιάσο (στο καντόνι Τιτσίνο), στα σύνορα με την Ιταλία, μετέδωσε το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.

Σύμφωνα με τον ελβετικό Τύπο, είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους για ενδεχόμενη σχέση με την επίθεση μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας (νοτιοανατολική Γαλλία), κατά την οποία ένας 29χρονος Τυνήσιος, ο Άχμεντ Χανασί, σκότωσε, την 1η Οκτωβρίου, δύο νεαρές γυναίκες προτού σκοτωθεί από την αστυνομία.

Η διευθύντρια επικοινωνίας της ομοσπονδιακής αστυνομίας (Fedpol), η Κάτι Μάρετ, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε ωστόσο να επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία.

«Το βράδυ της Κυριακής συνελήφθησαν δύο πρόσωπα στο Τσιάσο γιατί υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια στο εσωτερικό της Ελβετίας και άρα αυτή τη στιγμή προχωράμε σε εξακριβώσεις», είπε.

Η Μάρετ πρόσθεσε πως σε αυτό το στάδιο, «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει» ότι υπάρχει σχέση με την επίθεση στη Μασσαλία. Όσον αφορά την υπηκοότητα των αιτούντων άσυλο, είπε πως αυτή τη στιγμή διεξάγονται εξακριβώσεις.

Σύμφωνα με το ATS, που επικαλείται την ιταλική εφημερίδα La Stampa, η αστυνομία του καντονιού Τιτσίνο προχώρησε στις συλλήψεις βάσει εντάλματος των ιταλικών αρχών.

Το Tacionews, τοπικό μέσο του Τιτσίνο, μεταδίδει πως οι δύο άνδρες, ηλικίας περίπου τριάντα ετών, έφθασαν στο Τσιάσο πριν από μερικές ημέρες.

Τα ελβετικά μμε δεν αποκλείουν να συνδέονταν με τον Άχμεντ Χανασί, τον δράστη της επίθεσης στη Μασσαλία.

Ο αδελφός του Άνις Χανασί, ο οποίος πολέμησε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, συνελήφθη το Σάββατο στη Φεράρα, στη βόρεια Ιταλία, έπειτα από διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι γαλλικές αρχές.

Μία αδελφή και ένας αδελφός του Τυνήσιου έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στην Τυνησία όπου ανακρίθηκαν από το τμήμα αντιτρομοκρατίας της εισαγγελίας.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μασσαλία, όμως οι γάλλοι ερευνητές δεν έχουν βρει κάποιο στοιχείο που να συνδέει τον δράστη με την τζιχαντιστική οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP