Ο Πενς έφυγε από αγώνα φούτμπολ αφού παίκτες γονάτισαν στον εθνικό ύμνο

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς αποχώρησε σήμερα από αγώνα του αμερικανικού φούτμπολ (NFL), αφότου κάποιοι παίχτες γονάτισαν κατά την καθιερωμένη ανάκρουση του εθνικού ύμνου, βαθαίνοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα στον αθλητικό κόσμο και τον Λευκό Οίκο.

Το γονάτισμα κατά τον εθνικό ύμνο είναι μία συμβολική πράξη που πρωτοεμφανίστηκε σε πολύ μικρή κλίμακα στους αγώνες του NFL πριν δύο χρόνια, ως διαμαρτυρία για τους θανάτους μαύρων από ενέργειες λευκών αστυνομικών.

Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα το φαινόμενο έχει διαδοθεί σε όλη τη λίγκα, ως αντίδραση σε δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποκάλεσε «γιούς σκύλας» τους παίχτες που γονατίζουν, τους κατηγόρησε ότι δείχνουν ασέβεια στη σημαία και προέτρεψε τους ιδιοκτήτες των ομάδων να τους απολύσουν.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Πενς
τόνισε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από τον αγώνα καθώς δεν πρόκειται να «προσδώσει αξία σε οποιοδήποτε γεγονός δεν σέβεται τους στρατιώτες μας, τη Σημαία μας ή τον Εθνικό μας Ύμνο».

Ο κ. Τραμπ από την πλευρά του έγραψε στο Twitter ότι είχε ζητήσει προσωπικά από τον αντιπρόεδρο να φύγει από τον αγώνα, που έγινε στην γενέτειρα πολιτεία του κ. Πενς, την Ιντιάνα, εάν οποιαδήποτε παίχτης γονάτιζε. «Είμαι περήφανος για αυτόν και την δεύτερη κυρία Κάρεν», προσέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο κ. Πενς έχει στηρίξει απόλυτα τον πρόεδρο Τραμπ στην σύγκρουσή του με τους παίχτες του NFL και στην ανακοίνωσή του επισήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να συσπειρώνονται γύρω από σύμβολα που τους ενώνουν, όπως ο εθνικός ύμνος.

«Μολονότι όλοι έχουν δικαίωμα στην άποψή τους. Δεν νομίζω ότι είναι υπερβολικό να ζητούμε από τους παίκτες του NFL να σέβονται τη Σημαία και τον Εθνικό μας Ύμνο», προσέθεσε.

Η σύγκρουση του Λευκού Οίκου πάντως υπερβαίνει το φούτμπολ. Κορυφαίοι μπασκετμπολίστες του NBA έχουν επικρίνει εντονότατα τη στάση του προέδρου Τραμπ κι έχουν εκφράσει τη στήριξή τους για τους συναθλητές τους, ενώ ανάλογη στάση έχουν αρχίσει να τηρούν και παίκτες του πρωταθλήματος χόκεϊ (NHL).
Πηγή: skai.gr