Δεκάδες συλλήψεις στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για τα γενέθλια Πούτιν

Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων με αφορμή τα 65α γενέθλια του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κι ενώ η χώρα πλησιάζει την τελική ευθεία πριν τις εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου.

Οι πληροφορίες για τον αριθμό των συλληφθέντων είναι συγκεχυμένες, με το BBC και το Reuters να κάνουν λόγο για περισσότερες από 100 συλλήψεις, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο τοποθετεί τον αριθμό στις 66.

Οι περισσότερες συλλήψεις έλαβαν χώρα στην Αγία Πετρούπολη, όπου έγιναν και οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.

Πολλοί από τους διαδηλωτές είναι οπαδοί του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έχει αναδειχτεί στον επιφανέστερο επικριτή του καθεστώτος Πούτιν, δίνοντας έμφαση στην κυβερνητική διαφθορά.

Παρά ταύτα, οι σημερινές συγκεντρώσεις ήταν σαφώς μικρότερες σε σχέση με τις μαζικές διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία Ναβάλνι τον Μάρτιο και τον Ιούνιο.

Οι διαδηλωτές ζητούν να επιτραπεί στον κ. Ναβάλνι να θέσει υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο. Για την ώρα δεν του επιτρέπεται λόγω παλαιότερης καταδίκης, την οποία ο ίδιος έχει καταγγείλει ως πολιτική.

Ο κ. Ναβάλνι εκτίει αυτή τη στιγμή ποινή φυλάκισης 20 ημερών για διοργάνωση παράνομης διαδήλωσης. Πρόκειται για την τρίτη πολυήμερη ποινή που εκτίει φέτος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα εάν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2018, όμως αναμένεται να το πράξει και βάσει δημοσκοπήσεων θεωρείται το απόλυτο φαβορί.
Πηγή: skai.gr