Μεγάλες πορείες υπέρ της ενότητας και του διαλόγου σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη

Έκκληση για ενότητα και διάλογο απηύθυναν χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, έξι ημέρες μετά το καταλανικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που έχει βυθίσει την Ισπανία στα πρώτα στάδια συνταγματικής κρίσης.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Η Ισπανία είναι καλύτερη από τους ηγέτες της» και «Ας μιλήσουμε», ενώ ορισμένοι μαδριλένοι έφεραν αυτοκόλλητα που έγραφαν «Καταλονία σε αγαπούμε».

Οι κινητοποιήσεις ήλθαν εν μέσω αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουιζδεμόν είναι προγραμματισμένο να μιλήσει την Τρίτη ενώπιον της τοπικής Βουλής.

Το καταλανικό ζήτημα έχει προκαλέσει προβληματισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Έως τώρα η Κομισιόν έχει αρνηθεί τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην κρίση.

Προχθές το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο ανέστειλε την συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου που είχε προγραμματιστεί για την Δευτέρα, λόγω ανησυχιών ότι οι αποσχιστικές δυνάμεις θα κινούσαν τις διαδικασίες για μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας.

Ο κ. Πουιζδεμόν έχει πει ότι η ομιλία του θα αφορά γενικά την πολιτική κατάσταση, γεγονός που του δίνει ελευθερία κινήσεων όσον αφορά το περιεχόμενο. Τις τελευταίες έξι ημέρες ο καταλανός πρόεδρος έχει προσπαθήσει να ακολουθήσει διττό δρόμο, προτείνοντας μεν διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη μέσω διαμεσολαβητή, αλλά συνάμα προαναγγέλλοντας μονομερή απόσχιση.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής των 90% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία, όμως η συμμετοχή ανήλθε στο 43%.

Το συνταγματικό δικαστήριο είχε αποφασίσει εκ των προτέρων ότι το δημοψήφιδμα είναι παράνομο. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και η κεντρική κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές ότι η Καταλανοί θα πρέπει πρώτα να παραιτηθούν από κάθε σχέδιο για απόσχιση.

Τυχόν μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας θα εκτοξεύσει σε πρωτοφανή επίπεδα την αντιπαράθεση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης. Ως απάντηση, η κεντρική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που της επιτρέπει να αναστείλει το αυτοδιοίκητο σε οποιασδήποτε από τις 17 αυτόνομες κοινότητες που αποτελούν την Ισπανία και να επιβάλει τη συνταγματική τάξη ακόμα και με τη βία.

Η κρίση έχει προκαλέσει και οικονομική αβεβαιότητα στην πλουσιότερη περιοχή της Ισπανίας. Δύο μεγάλες τράπεζες, η Caixabank και η Banco Sabadell έχουν ανακοινώσει ότι θα απομακρύνουν την έδρα τούς από την Καταλονία, πηγαίνοντας στο Αλικάντε και στη Μαγιόρκα αντίστοιχα.

Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και από άλλες επιχειρήσεις, όπως η εταιρεία νερού Aguas de Barcelona η οποία αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της στη Μαδρίτη, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: skai.gr